"Газпром" обеща предоговорка на цените в Западна Европа

"Газпром" обеща предоговорка на цените в Западна Европа
Източник: Money.bg
A A+ A++ A

"Газпром" обеща да позволи на клиентите си предоговаряне на цените, когато сметнат, че те не съответстват на средните цени в Западна Европа, заяви говорителят на Европейската комисия Рикарду Кардозу, предаде БНР.

В началото на седмицата беше съобщено, че руската компания се е съгласила да промени поведението си на пазара в Източна Европа, за да избегне многомилиардна глоба от Евросъюза за злоупотреба с монополно положение. От Европейската комисия дадоха да се разбере, че са склонни на извънсъдебно споразумение с руския гигант, ако той промени условията по договорите си с България и още 7 държави-членки.

"Ангажиментите съдържат няколко различни аспекта, които ще помогнат за решаването напроблема с цените не само в България, но и в Централна и Източна Европа. Важно е първо да се спомене, че всички съществуващи в момента територални ограничения в договорите на „Газпром“, ще бъдат премахнати. Тези рестрикции пречат на клиентите на „Газпром“ да продават неговия газ извън територията на своите държави. С премахването им „синьото гориво“ ще се търгува свободно през територията на целия регион. Вторият елемент е свързан с потенциалните надценки на доставяния газ. ЕК се опасяваше, че в някои от пазарите, където „Газпром“ доминира, той налага прекомерно високи тарифи", подчерта Рикарду Кардозу.

#Евросъюза #Западна Европа #Източна Европа #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"