Индустриалното производство в САЩ със солиден ръст за февруари

Индустриалното производство в САЩ със солиден ръст за февруари
Източник: Investor
A A+ A++ A

Американското индустриално производство през февруари остана на нивото от предходния месец, но при здрав ръст на промишленото производство, което е сигнал за стабилен икономически растеж на фона на подобряваща се промишлена активност, предаде БНР.

Индустриалното производство остана на нивото от януари, когато се понижи с 0,1% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,3%), показват данни на Федералния резерв, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение с 0,2 на сто.

Основна причина за на пръв поглед по-слабите данни за февруари е рязкото свиване с 5,7% на производството в сектора на комуналните услуги (след негов спад с 5,8% и през януари) благодарение на необичайно високите температури през зимните месеци в началото на годината.

Минно-добивната промишленост обаче отбеляза ръст с 2,7% след повишение с 2,2% през януари, достигайки най-високо ниво от ноември 2015-а година. Производството в този сектор, включващ извличането на петрол и на природен газ, пострада сериозно през предходната година с оглед на ниските цени на суровини, но тяхната стабилизация през последните месеци допринася за нарастване на добивната промишленост през февруари с 1,8% спрямо втория месец на 2016 година.

В същото време промишленото производство, което е най-важната и най-внимателно следена компонента, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство, нарасна с 0,5% за втори пореден месец, достигайки през февруари най-високо ниво от юли 2008-а година насам. На годишна база промишленото производство се увеличи през февруари с 1,2 на сто.

Трябва да се има предвид, че промишленото производство, което генерира около 12% от общия икономически растеж в САЩ, беше засегнато сериозно през голяма част от 2015-а и и 2016-а година от слабостта в енергийния сектор в резултат на драматичния спад на петролните цени, от силният долар, който направи американския експорт по-скъп за потребителите зад граница и от мудния икономически растеж в световен план. Понастоящем обаче американският бизнес предвкусва по-солидно вътрешно потребление, като в същото време има сигнали за подобряване на икономическата активност зад граница, което може да направи по-малко болезнен въпроса с негативното влияние на по-силния долар върху американски износ.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през февруари до 75,4% от 75,5% в началото на годината, но натовареността в промишлеността нарасна до 80,5% от 75,6% през януари.

#Федералния резерв #промишленост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"