Московски: Няма да има транспортен хаос

Московски: Няма да има транспортен хаос
„Държавата няма да изпадне в транспортен хаос, тъй като има други алтернативни транспорти“, заяви Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Mинистерствто на транспорта не разполага с бюджет за алтернативно осигуряване на транспорт при евентуалното спиране на влаковете, но има други варианти и до транспортен хаос няма да се стигне.

„Последното, което са заявили синдикатите, е, че стачка ще има, днес ще видим. Разговаряме. Всеки има право да си отстоява позицията, но до момента нашите позиции са много различни от техните“, каза пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„Предстоят много тежки разговори, става въпрос за ясна визия и ясни и точни мерки. Ако загубата тази година от БДЖ е между 25-30 млн., догодина целта ни е загубите да са нула. Не знам по какъв начин да повторим отново всичко, което се изговори през последните месеци. За първи път на БДЖ се обръща толкова сериозно внимание, а е полезно да се знае там какво се случва. В цяла Европа тече преструктуриране на такива системи като железниците. Това е процес, през който трябва да се премине“, категоричен е Московски.

За това, че има съставени списъци на стачкуващите в БДЖ, Московски каза, че не знае за никакви списъци.

„През тези 7-8 г. БДЖ има 800 млн. задължения със знанието и политическата воля на управляващите преди нас. Всички са били наясно, че няма как да се изплащат тези пари“, обясни министърът.

„Колегите могат да отворят търговския регистър, където е публикуван одитният доклад за БДЖ, там се казва, че финансовото положение на БДЖ е технически фалит“, подчерта той.

За това, че всеки ден стачката ще струва 600 000 лв. и за това кой ще носи отговорност, транспортният министър заяви, че той отговорността си я носи откогато е на този пост. „Ръководството на БДЖ си носи отговорност, за синдикатите не мога да твърдя пред кого носят отговорност“, отбеляза Московски.

На въпрос ще има ли алтернативен транспорт за хората заради стачката в БДЖ, Московски обясни, че транспортното министерство не разполага с бюджет за алтернативно осигуряване на транспорт.

„Нямаме такъв вариант. Държавата няма да изпадне в транспортен хаос, тъй като има други алтернативни транспорти. Смятам, че има достатъчно капацитет, за да могат да бъдат превозвани хората. Не можем да сключваме обаче договори с никой друг превозвач, това са частни субекти и не можем да водим преговори с тях. Как така синдикатите ще спрат движението, а след това няма да поемат отговорност за това, как така“, попита Московски.

„Нямаме нито средства, нито бюджет да покрием необходимостта от разходи за извозване на пътници“, категоричен е транспортният министър.

#Ивайло Московски #министър #транспорт #информационните технологии и съобщенията #БДЖ #Московски #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"