Металурзите от ОЦК Кърджали пак протестират

Металурзите от ОЦК Кърджали пак протестират
В сряда изтече срокът, в който металурзите се надяваха премиерът Бойко Борисов да намери изход от кризата в комбината. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Металурзите от Кърджали подновяват протестите заради липсата на перспектива за Оловно-цинковия комбинат.

Решението за гражданско неподчинение е взето на общо събрание на синдикалните организации в предприятието, предаде БНР.

Очаква се към работниците да се присъединят и техните семейства. В сряда изтече срокът, в който металурзите се надяваха премиерът Бойко Борисов да намери изход от кризата в комбината.

Металурзите ще блокират основното кръстовище в центъра на Кърджали, откъдето заради ремонти в момента минава целият автомобилен трафик. В блокадата няма да участва „Подкрепа", въпреки че синдикатът се обяви за протестите.

Председателят на синдикалната организация в завода Анни Георгиев обясни, че не иска да се създават проблеми на гражданите, които винаги са били зад металурзите.

Преди протеста работниците ще проведат митинг и ще обявят, че масово напускат Оловно - цинковия завод. На трудовата борса ще отидат дори и хората, които поддържат металургичните пещи.

Това означава, че няма кой да се грижи за непрекъснатия технологичен цикъл и производството трудно ще бъде възстановено, дори да се намери нов инвеститор. Според синдикатите единствено полският консорциум „Силезия" продължава да има интерес към комбината, но банките кредитори явно не са съгласни.

Една от тях вече е наложила запор върху част от имуществото, включително и оборудването за новия цинков завод.

Металурзите определиха като несериозно изказването на премиера Бойко Борисов, че за тях са осигурени допълнителни работни места в пловдивския комбинат за цветни метали и в „Горубсо-Мадан".

Те смятат, че той е подведен, защото в момента само за комбината има списък с 420 души, които чакат от месеци да бъдат назначени. Според синдикатите, думите на Борисов са поредното отлагане на проблема с ОЦК.

#Оловно-цинковия комбинат #ОЦК #Кърджали #металурзи #протест #синдикати #КНСБ #КТ "Подкрепа" #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"