Проданов: Действията на турския посланик показват много сериозно вмешателство в изборния процес в България

Проданов: Действията на турския посланик показват много сериозно вмешателство в изборния процес в България
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

Разрухата е повсеместна, бедността е въпиюща. Аз виждам бедни и обезверени хора, уплашени, без свобода да изразят гласа и предпочитанията си. Притеснява ме този страх и липсата на държавата в много региони като Видин и Враца. Това каза в ефира на БНТ Константин Проданов, водач на листата в 23 МИР София-град и 27 МИР Стара Загора на Коалиция „АБВ-Движение 21“, пише Труд.

По повод статистиката на Евростат, според която България е на трето място по икономически растеж в ЕС, Проданов каза, че тук става дума за моментен икономически растеж за едно тримесечие. Той донякъде е задвижен от външни и конюктурни фактори – улеснителната политика на ЕЦБ, ръст в туризма заради проблемите между Русия и Турция, ръст в отбранителната ни промишленост заради конфликта в Близкия Изток. Проблемът е, че липсва целенасочена дългосрочна държавна политика, която да доведе до дълготраен икономически ръст. А фактът, че хората не усещат този растеж, е, че държавата не е създала адекватни условия, които да спомогнат за справедливото му разпределение, от плоския данък, товарещ бедните слоеве и поддържането на ниска цена на труда.

„Държавата трябва да се намеси с активна политика по доходите, с по-справедлива данъчна система, да се намеси като инвеститор. В малките населени места основното притеснение е липсата на работни места, особено в земеделските райони, където традиционните отрасли са сведени до монокултурно земеделие. Това може да се промени чрез целеви фонд за земеделски кредит, който да финансира приоритетно традиционни за България отрасли в земеделието като овощарство, бубарство, лозарство и др.“

Проданов сподели, че според изследване на London School of Economics в страни, където държавата участва по-активно в икономическия живот и като регулатор, и като инвеститор, хората са по-щастливи. Показателно е, че България е абдикирала от икономиката и българската нация е сред най-нещастните. Държавата трябва да създаде Инвестиционен фонд с начален капитал от 1 млрд. лв., който да създава държавни предприятия и да привлича частен капитал в сегменти с висока добавена стойност, с висок експортен потенциал.

„Искаме и облекчаване на бизнес средата – да се премахне огромният брой лицензионни и съгласувателни режими, да се електронизират публичните услуги и сведе до минимум досега с чиновник, защото това е източник на корупция на ниско и средно ниво. Относно корупцията на високо ниво предлагаме обществените поръчки над 100 000 лв. да бъдат централизирани в единен орган, така че лесно да се следи кой какво прави, при какви условия и т.н., така че да не се налага малки общини да правят обществени поръчки при неясни критерии и да ги подхвърят на избрани фирми. Имаме и идея за данъчни преференции за фирми, които инвестират в квалификацията на служителите си, както и да се вдигне прагът за регистрация по ДДС на 100 000 лв., така че да се облекчи административният елемент и да се даде целево предимство пред по-големия бизнес“, добави Проданов.

Попитан как ще коментира острите думи на Георги Първанов относно намесата на Турция в изборите, Проданов сподели: „За мен са много обезпокоителни действията на турския посланик. Прикритата пък и не до там прикритата агитация за определени партии, финансирането и натискът върху изселнически организации и финансово мотивирани, както и със заплахи да гласуват по определен начин, автобусният десант, който се готви в момента. Всичко това показва, че има много сериозно вмешателство в изборния процес от страна на една външна сила, която не крие претенцията си към определени български територии. За момента ние сме беззъби и чакаме Европа да се намеси и да ни реши проблема“, каза Проданов и попита защо продължаваме да поддържаме избирателни секции извън посолството в Турция и че е очевидно, че не може да се гарантира честността на изборния процес, както и защо не се свиква Консултативния съвет по национална сигурност и търпим турския посланик.

В заключение Проданов изрази мнението си, че решение срещу намесата на изборите не е затварянето на границите с Турция и недопускането на автобуси с гласуващи, а гарантирането на самия изборен процес в самата Турция и ограничаване на секциите там.

#Константин Проданов #АБВ #Турция #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »