Франция на път да догони БВП показателите на еврозоната през 2017 г.

Франция на път да догони БВП показателите на еврозоната през 2017 г.
Източник: Financebg
A A+ A++ A

След години на изоставане от икономиката в еврозоната като цяло, Франция е на път да отбележи наваксване през настоящата година, но само ако няма съществени политически трусове свързани с предстоящите президентски избори в страната, заяви френският национален статистически институт Insee, предаде БНР.

Според новите прогнози на Insee, БВП на Франция вероятно ще нарасне с 0,3% и с 0,5% през първите две тримесечия на 2017-а година в сравнение с очакваните темпове на растеж в цялата еврозона съответно с 0,4% и с 0,5%. Има ясно подобрение на перспективите пред френските компании, посочи националната статистика, отбелязвайки, че бизнес инвестициите трябва да останат силни, подпомогнати от правителствените стимули, докато потребителското търсене, инвестициите в жилищния сектор и по-силната световната търговия също следва да допринесат за по-добрия растеж на втората по сила икономика в еврозоната.

Insee очаква френският растеж да достигне 1,1% към средата на годината, достигайки по този начин нивото на икономическа експанзия за цялата изминала година, което би дало възможност на Франция да се доближи в края на 2017-а година до прогнозираното темпо на растеж на еврозоната от около 1,8 на сто. "След три години на по-бавен растеж от този в еврозоната, Франция трябва да възвърне своя ритъм по отношение на съседите си", смятат от Insee.

Голямата въпросителна обаче е свързан с политиката. Докато популистката "Партия на свободата" на антиевропейския лидер Герт Вилдерс не отбеляза съществен напредък в холандските парламентарни избори в сряда, подобен тест за антиевропейските настоения предстои на президентските избори във Франция в края на април и началото на май и на германските национални парламентарни избори през септември.

"Нивата на политическа несигурност остават високи в Европа и подлагат на риск доверието на инвеститорите", отбеляза френската статистика. В същото време Insee сочи, че докато инфлацията във Франция се очаква да достигне 1,3% през настоящата година, основната инфлация (без цените на храни и енергия) ще остане под 1,0% през първата половина на годината, повишавайки се с 0,5% през първото и с 0,7% през второто тримесечие.

#БВП #еврозоната #Франция #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"