Румъния хвърля бивш премиер в затвора за корупция

Румъния хвърля бивш премиер в затвора за корупция
Бившият премиер на Румъния Адриан Нъстасе наистина отива в затвора за корупция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе беше осъден окончателно на две години затвор при строг режим за корупция, съобщи Румънският Върховен съд.

"Съдът потвърждава присъдата от две години затвор при строг режим", заяви съдия Марчела Раду, която прочете присъдата, цитирана от АФП и БГНЕС.

Нъстасе, който беше премиер на социалдемократическото правителство между 2000 г. и 2004 г., е обвинен, че е отклонил през 2004 г. към предизборния си щаб около 1,5 милиона евро, предоставени от компании и бизнесмени, поканени да участват в симпозиум.

До момента той е най-високопоставеният румънски политик, който получава осъдителна присъда заради корупция. Бившият премиер, който винаги е твърдял, че е жертва на политически процес, е определян от аналитиците като политически ментор на настоящия премиер Виктор Понта.

Делото срещу него, както и срещу редица други високопоставени държавници, обвинени в корупция, беше следено много внимателно от ЕС.

Румъния, която стана член на Евросъюза през 2007 г., е подложена на безпрецедентен мониторингов механизъм, за да реформира съдебната си система, пострадала от годините на диктатура, и да се бори по-добре срещу корупцията по високите етажи на властта.

Много малко премиери са осъждани на затвор при строг режим в Европа за корупция, припомня АФП.

Бившият италиански премиер Бетино Кракси беше осъден окончателно на затвор при строг режим през 90-те години на миналия век по няколко дела, но избяга от Италия, за да не излежава присъдата си. Той почина през 2000 г. В Хърватия бившият премиер Иво Санадер в момента също е съден за корупция.

#Румъния #Адриан Нъстасе #корупция #министър-председател на Румъния #Виктор Понта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"