Пресъхнало мегаезеро в Тунис е било древен човешки коридор през Африка

Пресъхнало мегаезеро в Тунис е било древен човешки коридор през Африка
Източник: Светът
A A+ A++ A

Британски учени откриха каменни сечива и кости от животни около пресъхналото мегаезеро Шот в Тунис, които показват, че в района са минавали хора още преди 72 000 години, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от Дарик.

Огромното пресъхнало езеро може да е било ранен коридор за разселване на хората из Африка. Районът тогава е бил с много зеленина и е бил идеален хабитат за животни и за човешки селища. Ако се съди по разпръснатите камъни и животински кости, древните хора са ловували в района.



Костите са особено интересни, защото са от различни големи животни - носорози, зебри, бикове, щрауси, месоядни. "Фауната представлява субсахарски и саванен биотип, който е много различен от съществуващия там сега", каза Набиха Ауадид от екипа. 

Каменните сечива са "класически пример на ловна технология от средната каменна епоха с множество малки остриета, наричани атериански, фиксирани на копия. Някои от каменните сечива са от силкрит, а такъв материал има чак на 150 км.

Депозитите по бреговата линия са на възраст от 72 000 години до 98 000 години. Това показва, че районът някога е бил голямо езеро. То е покривало площ от 30 000 км. Сега там има кални седименти и малки солени езера.

#учени #шот #Тунис #хабитат #коридор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"