Лъжат ли ни с цените търговците?

Лъжат ли ни с цените търговците?
pixabay.com
A A+ A++ A

В световния ден на потребителите Нова телевизия проверява лъжат ли ни с цените търговците? Има ли фалшиви промоции и изкуствени намаления и защо често на касата оставаме неприятно изненадани? И още - колко пъти една стока може да поскъпне от рафта до касата? Какво установи проверка на Комисията за защита на потребителите из търговската мрежа, прикрити като тайни клиенти.

Първа спирка от проверката магазин за хранителни стоки в София. Първо заедно с инспекторите от КЗП проверяваме брошурата с отстъпки. Още при пръв поглед към щанда виждаме, че част от намалените стоки ги няма. След като не можем да си купим евтин кашкавал, се опитваме да разберем цената на пилешкото. На етикета има цената само за килограм. За да пресметнем колко ще ни струва разфасовката, е нужен калкулатор. Затова се насочваме към съседните рафтове. Там ни привличат етикети с ниски цени на минерална вода. Оказва се обаче, че за обещаните 29 стотинки бутилките са изчерпани. Има обаче два пъти по-скъпа – за 65 стотинки. Затова се отказваме и продължаваме към касата. Там обаче сме изненадани неприятно. Търговецът обяснява, че отстъпката от 20% важи само с карта за лоялни клиенти на магазина. Връщаме се до щанда, за да проверим. Оказва се - как точно можем да ползваме отстъпката е записано в минуса на офертата, почти невидимо.

Спирка втора – съседен хранителен магазин. Там също проверяваме дали има в наличност продуктите с отстъпки в каталога. Оказва се не всички, въпреки че огромна табела уверява клиентите, че гарантирано всички продукти от брошурата са налични в магазина. Сверяваме и цените на касата с тези от опаковките. Разминаване няма.

В началото на годината в друг магазин инспекторите откриха кашкавал, който поскъпва от щанда до касата с няколко лева. Причината – цената на разфасовката, която ориентира потребителите, сериозно се различавала от тази, която се маркира на касата. Така от 12,29 лв. за килограм и 2,26 лв. за разфасовка от 192 гр маркираната на касата цена за килограм е 14,34 лв. и 2,76 лв. за количеството в опаковката. В някои случаи дори върху опаковките на разфасовките от един вид продукт са били с различни цени за килограм. Понякога дори на касата са маркирани по-високи цени от тези на етикета.

#онлайн пазаруване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »