Основната цел на БАН – да създаде икономика на знанието, според новия шеф

Основната цел на БАН – да създаде икономика на знанието, според новия шеф
Новият председател на БАН акад. Додунеков беше избран с изключително мнозинство от Общото събрание на Академията. Снимка: "Дарик"
A A+ A++ A

Основната цел на БАН е създаване икономика на знанието, заяви новият председател на Българската академия на науките акад. Стефан Додунеков.

Досегашният председател на БАН акад. Никола Съботинов връчи ключа на Академията на новия й председател акад. Стефан Додунеков на стана на официална церемония в БАН, в присъствието на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, съобщиха от БАН.

С ключ в ръка, акад. Додунеков заяви, че основна цел пред Българската академия на науките, в близките години, е създаване на икономика на знанието.

Той посочи, че изключително важно е БАН да работи по българските национални приоритети и обясни, че "през цялата си 143 - годишна история Академията се е формирала основно по две логики – следваща развитието на науката и научните изследвания и развитието на обществените отношения в България. Академията ще следи двете логики и при необходимост реформите ще бъдат продължени".

На церемонията министър Сергей Игнатов връчи на акад. Съботинов почетния знак на МОМН като благодарност за положените от него и екипа му усилия за модернизирането на БАН.

"Имали сме много спорове, влизали сме в тежки дискусии, но всичките тези спорове са били за търсене на най-добрия път за реформа на българска наука и естествено, че този диалог ще продължи и за в бъдеще," посочи министър Игнатов.

„Това, което започна по времето на управлението на акад. Съботинов е знаково," допълни министър Игнатов като посочи положените усилия за европейската оценка, реформата и направените крачки за диференцирано финансиране на отделните институти.

„Това, което стартира екипа на акад. Съботинов, съм абсолютно убеден, че успешно ще бъде продължено от новия председател на Академията акад. Додунеков," каза още Игнатов.

Акад. Никола Съботинов, който става пълноправен член на съвета на настоятелите на БАН, каза, че мандатът му е бил тежък и обясни, че "това, което направихме беше единствено за и само в интерес на БАН, на тази най-стара институция в България, за да бъде тя съхранена за нуждите и бъдещето на българската държава.

Новият председател на БАН акад. Додунеков беше избран с изключително мнозинство от Общото събрание на Академията.

Неговата програма впечатли голяма част от членовете на БАН, има изключително прагматичен характер и е насочена за решаване на проблемите на българското общество. В тази програма има изключителна приемственост за това, което е направено".

Министър Игнатов предложи БАН да бъде инициатор при обсъждане на важни въпроси и в Общото събрание на Академията да бъдат канени и ректорите на висшите училища.

Акад. Додунеков изтъкна, че идва от Института по математика и информатика, който има преки договори с много български университети и определи взаимодействието между БАН и висшите училища като изключително важно.

#акад. Стефан Додунеков #БАН #акад. Никола Съботинов #Сергей Игнатов #министър на образованието на България #Българска академия на науките

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »