От ГЕРБ настояват за отпадане на депутатския имунитет

От ГЕРБ настояват за отпадане на депутатския имунитет
Източник: News.bg
A A+ A++ A

ГЕРБ ще бъде двигател на дебата за нова Конституция и ще предложи отпадане на депутатския имунитет, заяви във Варна бившият министър на правосъдието и водач на листата в Пазрджик Екатерина Захариева. Според нея пред закона трябва всички да са равни, както обикновените граждани, така и народните представители, пише Труд.

Програмата на партията предвижда въвеждане на електронното правосъдие до края на 2108 г., за което е осигурено финансиране, край на формализма в наказателния процес и на безкрайното връщане на дела в досъдебна фаза, което се прави, за да изтече срокът на давност, задържане още в съдебната зала на осъдените с влязла в сила присъда лица, нов ред за преследване на корупцията по високите етажи, срещу тероризъм, пране на пари, търговия с влияние и компютърни престъпления.

ГЕРБ поема ангажимента да бъде довършена съдебната реформа-основната ни цел е да се постави знак за равенство между справедливост и правосъдие, каза още Екатерина Захариева на проведената във Варна кръгла маса на тема “Обществен ред и правосъдие“. На форума, иницииран от водача на листата в морската столица Лиляна Павлова и кмета и областен координатор на ППГЕРБ-Варна Иван Портних, взеха участие провозащитни и правораздавателни органи.

Серия от видеокамери за наблюдение на всеки 100 км, предвижда програмата на ГЕРБ срещу войната по пътищата, посочи зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, който откри форума. Мерките за борба с престъпността, които предлага ГЕРБ, включва освен видеонаблюдение във всички общини, но и назначаване на още 1500 полицаи, като 1/3 от тях да са в охранителната дейност.

Сред останалите акценти са противодействие на телефонните измами, контрабандата на цигари и сериозният проблем с подрастващите и употребата на дрога. Ситуацията е изключително тревожна-вече 13-и 14- годишните посягат към наркотици. Предлагаме голям обществен дебат, както и въвеждане на доброволни тестове за наркотици-само със съгласието на родител или попечител, посочи Цветанов.

Щетите от телефонни измами надхвърлят 6 млн. лева за 2015 г. и в същото време 68% от лицата , изправени пред съда, получават условни присъди след подписано споразумение, каза още той.

Цветан Цветанов беше категоричен, че при управлението на Борисов никога не е обсъждано превръщането на България в буферна зона за бежанци срещу отпуснатите от ЕС 320 млн.лева за борба с мигрантския поток. В същото време той разкри, че по времето на Пламен Орешарски, когато вътрешното министерство се управляваше от Цветлин Йовчев, е имало идея полицейската щкола във Варна да бъде превърната в бежански лагер. Срещу това намерение скочила фондация „Ханс Зайдел“, с чиито дарения школата е била оборудвана.

Зам.-председателят на партията добави, че до края на месец май ще бъде изцяло завършена оградата по границата ни Турция, като остава да бъдат изградени 27 километра от съоръжението.

#ГЕРБ #Екатерина Захариева #Варна #Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"