Заплащането на чиновниците по нова система от 1 юли

Заплащането на чиновниците по нова система от 1 юли
Новата система ще наложи министерствата с по-малко пари след преизчислението да вдигнат заплатите на някои служители, за да отговорят на класификатора. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Наредба за заплащането в администрацията, приета от правителството в сряда, 20 юни, слага ред в т.нар. бонусна система.

До 1 август всички министерства и ведомства трябва да въведат класификатор и заплатите да са ясни, като в класификаторите ще се вкарат всички досегашни доплащания, предаде БНР.

„Това на практика означава, че в различните министерства чиновници на една и съща позиция трябва да получават равни възнаграждения. Въвежда се ред и в бонусната система“, коментира министърът на финансите Симеон Дянков.

„Една от основните идеи беше точно това – наистина да се знае кой какви пари получава, защото в момента и самите работодатели, като получаваме справка кой колко получава, ние получаваме основната заплата. Сега от 1 юли вече брутното заплащане ще бъде наистина това, което чиновниците получават. Това има един голям положителен ефект за кредитиращия пазар, защото голяма част от чиновниците, като отидат да си търсят заем, могат да покажат само заплатата си, не могат да покажат ДМС от комисията и т.н. какво получават и влизат в по-лоши категории за лихвите, които получават. Сега те ще имат брутната си заплата, която в голяма част от администрацията ще бъде по-голяма от това, което досега са получавали, но ще бъде изчистена от всички допълнителни плащания“, обясни Дянков.

Всяко министерство на тримесечие ще се отчита за допълнителното материално стимулиране – до 80% за най-добрите служители, но общо не повече от 30% от Фонда „Работна заплата“ за ведомството.

Новата система ще наложи министерствата с по-малко пари след преизчислението да вдигнат заплатите на някои служители, за да отговорят на класификатора.

Допълнително пари от бюджета няма да се дават, а ще се вземе от тези с по-добрите приходи, обясни Дянков. Новите наредби, приети от правителството, са в действие от 1 юли.

#Симеон Дянков #Дянков #министър на финансите на България #чиновници #администрация #заплащане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"