Подем на индустриалното производство в еврозоната от началото на годината

Подем на индустриалното производство в еврозоната от началото на годината
Източник: www.manager.bg
A A+ A++ A

Индустриалното производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза подем в началото на годината, но в същото време производството в България се сви изненадващо силно, заличавайки доброто възходящо движение през последните два месеца на 2016-а година, показват данни на Евростат, предаде БНР.

Индустриалното производство в еврозоната нарасна през януари с 0,9% спрямо декември, когато се сви с 1,2%, като очакванията на финансовите пазари бяха за по-солиден отскок с 1,3 на сто. На годишна база обаче темпото на производствения растеж се забави до едва 0,6% от 2,5% месец по-рано при прогноза за по-добър растеж от 0,9 на сто.

Увеличаването през януари се дължи в най-голяма степен на повишение с 2,8% на средствата за производство и на производството на енергия с 1,9%, докато производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници) се понижи с 0,4% и на потребителски стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти) с 0,7 на сто.

Индустриалното производство в целия Европейския съюз се повиши в началото на 2016-а с 0,5% спрямо декември, когато се сви с 0,7%, като на годишна база растежът се забави доста солидно до 1,3% от 3,3% месец по-рано. Индустриалното производство отчете най-силен растеж на месечна база в Ирландия (повишение с 3,4%), Германия (с 3,3%) и Гърция (с 2,5%), докато най-солиден спад на производството беше отбелязан в Хърватия (понижение с 6,8%), Дания (с 4,6%) и България (понижение с 3,9%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Литва (ръст с 8,4%), Гърция (със 7,4%) и Естония (с 6,7%) при най-солиден спад в Ирландия (понижение с 8,6%), България (с 1,2%) и Люксембург (с 0,9%). За разлика от позитивните данни на Евростат за целия ЕС, индустриалното производство в България се сви през януари с цели 3,9%, прекъсвайки тенденцията на подем в производството, която беше в сила през предходните два месеца (повишение с 1% през ноември и с 1,7% през декември 2016-а година). Това представлява най-солиден спад на производството в нашата страна на месечна база от февруари 2010-а година насам, когато индустриалното производство се понижи с 5,2 на сто.

На годишна база индустриалното производство в България се понижи през януари с 1,2% след солиден растеж от 5,8% в края на миналата година, излизайки на негативна територия за пръв път от май 2016-а година, когато производството се сви с 3,4 на сто. За последно производството в нашата страна се влоши с по-солидно темпо през август 2014-а година, когато отбеляза спад с 2,3 на сто.

#ЕС #еврозоната #България #индустриално производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »