Епидемия от морбили у нас?

Епидемия от морбили у нас?
Източник: Лечител.net
A A+ A++ A

Към момента не съществува заплаха от разпространение на дребната шарка морбили у нас. В това уверяват от здравното министерство, откъдето посочват, че в съседна Румъния са регистрирани 3200 случая на заболели, 17 от които са починали. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват и в Италия, и във Великобритания, предаде Дарик.

Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Във връзка с факта, че епидемията от морбили в съседна Румъния продължава да се разпространява, от родното ведомство са изпратили указания за превантивни мерки до Регионалните здравни инспекции. Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, посочват от министерството. 

Оказва се, че в страните от Европейския съюз най-висока е заболеваемостта от морбили  във възрастовата група до 4 години. Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца, около 98%, има сред кърмачетата, които са  особено уязвими към заболяването. От ведомството припомнят, че за изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози от ваксината, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.

#Румъния #морбили #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »