HSBC: Излизането на държави от еврозоната не е немислимо

HSBC: Излизането на държави от еврозоната не е немислимо
Ако ЕЦБ започне да печата пари по модела на Федералния резерв в САЩ и Bank of England във Великобритания, еврото може да се обезцени с 25%. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Възможността за една или повече страни от еврозоната да я напуснат, било то доброволно или на сила, не е немислима и невъобразима, се казва в доклад на британската банка HSBC.

В анализа, изготвен във вторник за клиенти на банката, изрично се посочва, че стойността на еврото спрямо долара „може да се обмисли като резултат от много широк рейндж от възгледи и мнения с оглед много несигурното бъдеще".

Има безброй възможни резултати от едно по-продължително развитие на дълговата криза в еврозоната, подчертават анализаторите от HSBC.

Едва 20% е възможността Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да „печата" евро, т.е. да стартира една собствена програма за „количествени улеснения", подобно на програмите на Федералния резерв на САЩ и на Bank of England на Обединеното кралство, се казва още в анализа.

Ако все пак на ЕЦБ се наложи да провежда програма на „количествени улеснения", има риск еврото да се обезцени с около 25% спрямо долара, смятат от HSBC.

Засега обаче е малко вероятно еврото да пострада толкова сериозно от европейската дългова криза, констатира анализът на британската банка.

#еврозоната #евро #долар #Европейската централна банка #ЕЦБ #Федералния резерв #САЩ #Обединеното кралство #Bank of England #HSBC #банка #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »