Протест и контрапротест за Закона за горите в София

Протест и контрапротест за Закона за горите в София
Коалиция „За да остане природа в България“ обяви, че шествието в защита на българските гори ще започне от НДК в 18.30. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протест и контрапротест за Закона за горите се провеждат в сряда, 20 юни, в София.

Най-напред пред Народното събрание излязоха поддръжниците на промените в закона. Те отправиха призиви да не се спират инвестициите в малките общини и да се прекрати екологичният рекет на жълтите павета, предаде БНР.

Протестът е организиран от Сдружение „Природата за хората и регионите“.

Минути преди 12.00 на площада имаше само около 50-60 души, след което обаче колона със стотици жители на Банско, Сапарева баня, Разлог, Симитли се приближи откъм „Александър Невски“.

Там са паркирани автобусите, с които хората дойдоха на протеста. Те дойдоха тук, за да подкрепят промените в Закона за горите, особено в частта за опростяване на процедурите и скъсяване на сроковете за издаване на разрешителни за строеж.

Финансовата криза се отразява тежко на местно ниво, казват протестиращите и са категорични, че предвидената в закона промяна ще доведе до засилване на инвеститорския интерес, от една страна, и до осигуряване на нови работни места, от друга.

Протестите на планинските общини започнаха в отговор на критиките на земеделския министър Мирослав Найденов, който ги упрекна, че са оставили правителството само да прокарва закона, при положение че той е бил в тяхна услуга.

Найденов тогава ги попита защо не са излезли да кажат своята позиция в подкрепа на закона, за да се чуе, че има и друго мнение освен това на протестиращите еколози. Имаше подозрения за добре организирани и платени от някого протести.

Повечето от анкетираните отричат това, като твърдят, че по лично решение са тук. Някои са с частните си автомобили и казват, че сами са си платили бензина, други са с автобуси, платени от фирми, но те казват, че са в извън работно време и са тук, за да бранят работните си места и да дадат възможност за създаване на нови.

„Ние милеем за тази природа и както ние искаме да й се радваме на тази природа, така искаме и да я показваме на чужденците, за да могат да идват инвеститори и да идват инвестиции в нашите региони. Компромис е възможен, ако има чуваемост от двете страни“, каза пред БНР Валентин Милушев, собственик на ски училище в Самоков.

Вечерта протестно шествие организират природозащитниците. Коалиция „За да остане природа в България“ обяви, че шествието в защита на българските гори ще започне от НДК в 18.30.

Другото шествие, което е против приетите текстове и настоява за президентско вето, е на гражданската група „За Витоша“, част от коалицията „За да остане природа в България“.

Протестиращите тръгват в 18.30 ч. от НДК по бул. „Витоша“. Митингът ще бъде на площад „Народно събрание“.

„Няма да спра да протестирам, докато промените в Закона за горите, които бяха приети на второ четене, не бъдат променени или поне не бъдат върнати в Народното събрание за прегласуване“, каза пред БНР Мартина Попова, която ще протестира на организирания протест тази вечер.

„Надявам се резултатът от дискусиите да бъде позитивен“, допълни тя.

Вицепремиерът Симеон Дянков коментира, че много от протестите по различни поводи са довели до „много добри промени“.

#Закона за горите #протест #контрапротест #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници