За трети път Турция привика холандския шарже д'афер

За трети път Турция привика холандския шарже д'афер
pixabay.com
A A+ A++ A

Властите в Турция привикаха за трети пореден ден холандския шарже д'афер, съобщават източници от външното министерство.

От събота насам той е призоваван всеки ден във ведомството заради разрастващия се конфликт между Анкара и Амстердам, след като холандските власти отказаха на турски министри да участват в мероприятия с избиратели в страната. Турските управляващи се готвят за референдум върху конституционни изменения, предвиждащи страната да премине към президентска форма на управление, информира Нова телевизия. 

Според източниците шарже д'афер Даан Федо Хьойзинха е получил две съобщения, адресирани до холандското правителство, в които Анкара посочва, че очаква писмено извинение, обвинявайки Амстердам в нарушаване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

„Тази сутрин бяха предадени две бележки... на шарже д'афер Хьойзинха, след като отново беше извикан в министерството (на външните работи) за трети път“, посочват източниците.

Той беше привикан за първи път в събота следобед, след като холандското правителство забрани на самолета, превозващ турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, да кацне в страната. Дипломатът беше привикан отново в неделя, след като министърът на семейното планиране Фатма Бетул Саян Кая беше принудена да напусне Холандия с полицейски ескорт до Германия.

В единия документ от Анкара се посочва, че турските власти „очакват официално писмено извинение“ от Холандия, тъй като действията на властите „не съответстват с дипломатическото приличие и международните обичаи“. В текста се казва също, че властите запазват правото си на компенсации и настояват за разследване на извършените „нарушения“.

Втората бележка критикува „непропорционалното“ отношение на силите за сигурност срещу „хората, използващи правото си на мирни събирания“, имайки се предвид протеста пред турското консулство в Ротердам, уточняват БГНЕС и АФП. 

 

#Турция #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници