Германия готви контрамерки срещу искания от САЩ ремонт в данъчната сфера

Германия готви контрамерки срещу искания от САЩ ремонт в данъчната сфера
Източник: Dir.bg
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел ще предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп, че предложенията на американските власти за основен ремонт в данъчната сфера могат да предизвикат ответни контрамерки, включително и по-високи данъчни тарифи за американските компании, съобщава агенция "Блумбърг", цитираана от Der Spiegel.

Според изданието правителство на Германия обмисля свой отговор, свързан с корекция на граничните данъци, който да включва данъчно облагане на вноса от американските корпорации. Der Spiegel цитира документи от предстоящата среща на Меркел с Тръмп, формулирани като "защитни тарифи" и отбелязва, че американските предложения за данъчна реформа нарушават правилата на Световната търговска организация, предаде БНР.

Отговорите от страна на най-голямата европейска икономика на тези предложения биха могли да включват налагане на по-високи мита за внос от Америка и позволяват на германските фирми да приспадат данъчния си принос в САЩ от техните финансови отчети, което да компенсира тяхното неблагоприятно конкурентно положение. В крайна сметка Германия също така може да намали корпоративните данъчни и осигурителни вноски, което да я направи по-привлекателни за международните компании, се отбелязва в доклада, цитиран от Der Spiegel.

Търговията ще бъде поставена на челно място в дневния ред на Меркел, когато тя ще лети до САЩ за първата си среща с Доналд Тръмп във вторник. В края на миналата седмица германският канцлер заяви, че ще се бори за запазване на свободната търговия и за силна Европа, призовавайки в същото време Европейският съюз да осъществи търговски споразумения с други страни в отговор на протекционистката реторика на американския президент.

За Меркел, защитаването на експортния икономическия модел на Германия е ключово, тъй като тя има за цел да повиши рейтинга на нейната партия и да спечели четвърти управленски мандат на изборите през септември. Трябва да се има предвид, че през 2016 година Германия имаше рекорден търговски излишък от повече от 8 на сто от брутния вътрешен продукт, докато търговският дефицит на САЩ нарасна през януари тази година до най-високо ниво от март 2012-а.

Доминираният от републиканците Конгрес на САЩ предложи корекции в пограничните данъци, но на този етап Доналд Тръмп все още не е потвърдили изрично тази идея като част от неговия план за "Америка на първо място" и за стимулиране на местното производство. 

Американският финансов министър на САЩ Стивън Мнучин се очаква да направи своя дебют на външната сцена на срещата на страните от Г-20, която ще се проведе в края на настоящата седмица в германския град Баден-Баден. Очаква се той да обяви, че САЩ няма да толерира страни, които използват девалвация на местната си валута, за да получат предимство в международната търговия.

#САЩ #Доналд Тръмп #Ангела Меркел #тарифи #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"