България остава желана дестинация! Очакваме повече туристи у нас

България остава желана дестинация! Очакваме повече туристи у нас
pixabay.com
A A+ A++ A

България е сред най-желаните туристически дестинации. При основните туроператори ръстът на резервациите за предстоящото лято е около от 40%. Това показват данните от туристическите борси, включително и тази в Берлин, която приключва днес, информира БНТ.

Изгодните туристически пакети, които са подготвили туроператорите за тази година, привлече много от чужденците да прекарат почивката си в България. Двойно повече са туристите, които вече са направили резервации на предварителните записвания. А за месеците юли и август няма свободни места.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: Това означава, че като цяло ние ще очакваме доста по- голям брой туристи, отколкото сме имали през миналата година на този основен пазар, но почти същото е положението и на всички останали пазари.

През 2017 година най-много туристи България очаква от Европа и Азия.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: Ние очакваме туристи както от Великобритания, Испания, Италия, Белгия, Франция, Германия, така и туристи извън Европейският съюз. На първо място Русия има много голям интерес към България и Израел. От миналата година видяхме, че от Иран, Индонезия и Индия интересът е голям. Традиционно интересът към страната ни е голям и от Китай и Япония.

2017 е годината, за която страната ни вече може да каже, че е развит добре и културният туризъм. Със стартирането на ниско тарифните авиокомпании от началото на годината в момента София и Пловдив са пълни с туристи.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: 2017 година за първи път имаме изравняване на културният туризъм 50 на 50. Досега винаги морският туризъм е преобладавал. Преди 10 години той беше 75% от общия за обем на туризма. Последните години падна под 60 %. През 2017 ще изравни обемите като брой туристи за първи път.

Именно културният туризъм и съвременното изкуство привлече повече хора през 2017 г., които ще дойдат да видят страната ни.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: Те искат да видят съвременната култура, театъра, въобще всички форми, които са свързани със свободната сцена. Изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината, на 3Д инсталациите. Всичко, което е съвременно, представлява интерес за туристите.

Най-търсена и желана туристическа дестинация за прекарване на лятната почивка остава Южното Черноморие. А Бургас се очаква да бъде оживен оттук нататък именно в частта на културния туризъм. Затова трябва да се изгради нагласа и подготовка за целогодишен туризъм.

#България #туризъм #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"