Забраниха пиенето на вода в Кърджалийско заради замърсена с химикали река

Забраниха пиенето на вода в Кърджалийско заради замърсена с химикали река
Нова телевизия
A A+ A++ A

Водата в три общини в Кърджалийско е забранена за пиене. Регионалната здравна инспекция взе спешни мерки заради потенциална опасност от натравяне с тежки метали, съобщава Нова телевизия.

Причината е изтичането на води от хвостохранилището на река Ерма, тя пък се влива в река Върбица. А от нея вода за пиене ползват три общини в Кърджалийска област. Затова временно водата може да се ползва само за миене. За пиене тя ще може да се ползва едва след като излязат резултатите от изследванията на Регионалната здравна инспекция.

В лабораторията на РЗИ ударно изследват пробите от 7-те кладенци по поречието на река Върбица. Резултатите трябва да излязат бързо, за да стане ясно годна ли е водата на хиляди хора за пиене. Притеснението идва от изпускане на тежки метали в реката.

„Става въпрос за изпускане от хвостохранилището на Ерма река. Това е предупредителен сигнал”, обясни инж. Росица Иванова, директор „Обществено здраве” в РЗИ – Кърджали.

От здравната инспекция успокояват, че дори и да е имало изтичане на тежки метали във водата, те трудно ще стигнат до чешмите, защото резервоарите са големи, а за натравяне е нужно много време.

„Натравянето с тежки метали изисква дълъг период, за да се натрупа в организма и да има някакви последствия за самия организъм”, обясни д-р Виктор Кирчев, директор в РЗИ – Кърджали.

От водното дружество са уведомили общинските администрации да вземат мерки в обществените сгради.

„Общината е длъжна да осигури в местните структури - училища, детски градини, вода за пиене и за готвене”, обясни Рангел Димитров, началник на звено във ВиК Кърджали.

Водата в чешмите в общините Момчилград, Джебел и Кирково ще бъде разрешена за пиене едва когато всички резултати от пробите са готови и покажат липса на тежки метали. Резултатите се очакват в понеделник.

 

 
 

#Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »