Удивително! Село – художествена галерия

Удивително! Село – художествена галерия
БТВ
A A+ A++ A

Има едно село, което се различава от всички други, не само в България, но може би в целия свят. Различното в Старо Железаре е, че прилича на художествена галерия, събрала образите на някои от най-известните личности.

Стените на селската църква са изрисувани с ликовете на Фидел Кастро и Индира Ганди. А според архивните книги на читалището двамата са посетили селото през 70-те години на миналия век.

Селото на личностите
Снимка: bTV

Маргарет Тачър е в компанията на Михаил Горбачов. До тях наднича героят от британския комедиен сериал „Мистър Бийн“.

Селото на личностите
Снимка: bTV

Добре дошли в селото на личностите!

Васила Атанасова е изобразена до Лех Валенса. Признава, че решението за това е на художника.

А художникът е Венцислав Пирянков, който от години живее и работи в Полша. Но не забравя корените си и почти всяко лято се прибира в Старо Железаре, за да превърне селските къщи в произведение на изкуството.

„Тук художникът ни нарисува пред модния ас Карл Лагерфелд!“, вълнува се Мария Пашкулева. Общото между тях било, че той твори, тя също – само че на стана. Не знаела кой е, преди да се види на дувара до него.

„Това е баба Събка, заедно с Ангела Меркел. Какво си хортуват – само те си знаят!“, показва ни баба Васила. А от другата страна на селската тоалетна, Лейди Даяна се забавлява със самия Венци Пирянков.

Селото на личностите
Снимка: bTV

Образът на Стефана Господинова, прегърнала своето магаре също ще остане в историята на село Старо Железаре.

Селото на личностите
Снимка: bTV

„Живо е, ама го продадох. Не мога да вървя и няма кой да го извежда, да го впряга“, разчувства се баба Стефана. А до нея, прегърнала не магаре, а кон, е Бриджит Бардо.

„Като любителка тя на животните и аз обичам животните, решихме да сме двете“, казва баба Стефана.

Намират се и хора, които не знаят до кого са увековечени образите им. Като Янко, в компанията на патриарх Кирил, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактуб от Дубай, цар Борис III и образът на ортодоксален евреин.

Баба Ненка се гордее, че варосаният дувар на дядовата ѝ къща прилича на учебник по българска история.
„Рисунката е направена миналата година, когато нашият правнук Самуил навърши една година. А това е нашата внучка Теа, а между тях е Цар Самуил! Нарисували сме цар Самуил, защото сме българи!“, с гордост разказва Ненка Бормова.

Селото на личностите
Снимка: bTV

Харесват ѝ всички рисунки в селото, но има някои забележки. „За мен е по-добре да има повече български царе, български политици, отколкото Обама! Защото Обама вече го няма, трябва сега пък Тръмп да рисуваме!“

Селото на личностите
Снимка: bTV

Тръмп още не е намерил своето място върху сградите на живописното селце. Но Обама ще си остане тук – поседнал кротко до Иван.

Селото на личностите
Снимка: bTV

„Говорим си да праща пари и на нас. Не само на чуждите!“, казва Иван. Обама обаче не изглежда много съгласен.

На поредната селска къща бившият британски премиер Дейвид Камерън се опитва може би да погали Мая Манолова, а малко след тях Тодор Живков е на сладка раздума с Брежнев.

Селото на личностите
Снимка: bTV

На края на Старо Железаре ни посрещат семейство Исаеви – в компанията на цар Борис.

„Аз съм слушал за него, че бил много умен човек“, обяснява избора си Ангел. С гордост ни показва и другата си ограда, на която смята, че е нарисуван Хари Потър. Само че на селската къща не е героят от романите на Джоан Роулинг, а Джон Ленън.

Селото на личностите
Снимка: bTV

Е, може и не всички да разпознават компанията, в която са изрисувани ликовете им, но пък всеки се гордее, че като неговата къща няма никъде другаде по света.

#Старо Железаре

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"