Обвинението иска потвърждаване на присъдата на Мургина

Обвинението иска потвърждаване на присъдата на Мургина
Бившият изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да потвърди присъдата, която наложи на Мария Мургина градският съд.

Делото срещу бившия директор на НАП стигна към края си и на втора съдебна инстанция. Възможно е още в сряда да приключат пледоариите по него, предаде БГНЕС.

На 25 януари 2011 година Софийски градски съд (СГС) осъди Мария Мургина на 4 години затвор. Съдът я призна за виновна по две от четирите обвинения, които й бяха повдигнати.

Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16 юни 2006 г. – 20 юни 2006 г. Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата „Плевен 1999“ ООД.

Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1.3 милиона лева.

СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане.

За да направи това, Мургина е заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе 3 години лишаване от свобода и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

Градският съд на София обаче оправда бившия данъчен номер едно по обвинението за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лева на бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.

#Софийския апелативен съд #Мария Мургина #НАП #Созопол #Сметната палата #Софийски градски съд #СГС #Силистра #Кремиковци #Валентин Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници