Жан-Клод Юнкер: Многоскоростна Европа няма да създаде нова Желязна завеса

Жан-Клод Юнкер: Многоскоростна Европа няма да създаде нова Желязна завеса
YouTube
A A+ A++ A

"Противоречивите планове за интегриране с различна скорост на страните от ЕС след Brexit няма да създадат нова Желязна завеса в Европа", заяви ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция след срещата на върха в Брюксел, информира Нова телевизия.

„Що се отнася до тази т. нар. „многоскоростна“ Европа... на това се гледа като на представяне на нова разделителна линия, нов вид Желязна завеса между Изтока и Запада. Това не е целта“, каза Юнкер.

По думите му по-голяма част от страните в ЕС не са против създаването на Европа на няколко скорости.

„Повечето страни от ЕС не са против такъв сценарий. В действителност това е същото нещо, което имаме днес. Например, от 28-те страни в ЕС само 19 се намират Еврозоната, но и вътре в тези 19 държави само 10 са готови заедно да въведат данък върху финансовите трансакции“, каза той.

Като втори пример той посочи Шенгенската зона, в която се намират само 22 от 28-те държави на ЕС, плюс четири държави, които не са в съюза.

Той също така подчерта, че подобен сценарий няма да повлияе на бъдещото разпределяне на бюджета на ЕС.

По отношение на излизането на Великобритания от общността Юнкер посочи, че се надява един ден Лондон да промени решението си и отново да влезе в състава на Европейския съюз.

„Не харесвам Brexit, тъй като искам да съм в една лодка с британците. Ще дойде денят, когато британците ще се върнат в лодката, надявам се“, допълни председателят на ЕК. 

 

#Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"