800 снаряда в ниви край Петолъчката след взривовете

800 снаряда в ниви край Петолъчката след взривовете
Приоритет пред сапьорите е до края на седмицата да изчистят нивите от боеприпаси и да оставят след себе си минимални поражения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

838 взривни остатъка са открити в нивите около Петолъчката след експозиите в склад за утилизация на боеприпаси.

Всички те се описват. Във вторник бяха открити най-много снаряди от началото на търсенето, обяви пред bTV полковник Иван Сяров от Сухопътни войски.

Той обясни, че специализираната група от сапьори няма техника, с която да заснеме нивите след обработката им.

За сметка на това се работи със стандартна екипировка, като всеки метър от нивите ще бъде обходен от човек с металотърсач. Машините засичат обекти на дълбочина от 25-30 метра.

Сяров уточни, че приоритет пред сапьорите е до края на седмицата да изчистят нивите от боеприпаси и да оставят след себе си минимални поражения.

Работи се бързо, тъй като собствениците искат да прибират посевите си, каза още полковникът.

Към момента от отломки са почистени около 1300 декара. Зоната за сигурност остава 1 км, като там МПС-тата минават транзитно към морето, без да имат право да спират.

Иван Сяров каза още, че след пълното разчистване на първоначално обявената 3-километрова зона за сигурност мястото ще бъде обявено за безопасно.

Петранка Добрева, кмет на село Лозенец, което бе сред най-пострадалите  в района, обясни, че всички щети вече са описани. Около 200 сгради в селото имат поражения след взривовете.

От прокуратурата пък добавиха, че нямат данни за умишлено взривяване на боеприпасите. Магистратите не очакват досъдебното производство да приключи в следващите шест месеца.

#Петолъчката #взривове #снаряди #ниви #кмет #Лозенец #Сухопътни войски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »