Обещаващ старт за икономиката на Германия от началото на 2017 г.

Обещаващ старт за икономиката на Германия от началото на 2017 г.
Източник: Ureport.bg
A A+ A++ A

Германският износ и внос нараснаха солидно през януари, което е допълнителен сигнал за ускоряване на растежа на водещата европейска икономика в началото на настоящата година, показват данни на Федералната статистика, предаде БНР.

Износът на Германия през първия месец на годината скочи с 2,7%, парирайки почти изцяло спада с 2,8% през декември и при очаквания на финансовите пазари за по-умерено повишение от 2 на сто. В същото време вносът нарасна с 3,0% след анемичен растеж от 0,1% месец по-рано и прогноза за доста по-сдържано повишение с 0,5 на сто. На годишна база немският износ нарасна през януари с цели 11,8% след повишение с 6,4% през декември, докато вносът се повиши с 11,7% след растеж със 7,5% месец по-рано.

Това доведе до известно увеличаване на търговският излишък (на сезонно-коригирана база) през януари до 18,5 млрд. евро от 18,3 млрд. евро в края на 2016-а година. Немската статистика представи и данни, показващи, че излишъкът на баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика, се сви рязко през януари до 12,8 млрд. евро от цели 24,8 млрд. евро в края на 2016-а година и под излишък за 14,6 млрд. евро през първия месец на миналата година.

#икономика #Германия #пазари #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »