Премиерът на Полша протестира срещу удължения мандат на Туск в Съвета на ЕС

Премиерът на Полша протестира срещу удължения мандат на Туск в Съвета на ЕС
Източник: DonPress.com
A A+ A++ A

Полша блокира заключенията от срещата на лидерите от ЕС, след като те назначиха за втори мандат председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БНР. Министър-председателят на Полша Беата Шидло обяви, че няма да подкрепи общите заключения на срещата на върха в знак на протест срещу удължения мандат на сънародника ѝ. Управляващата партия „Право и справедливост“ обвинява бившия премиер в подривна дейност срещу правителството, пише Труд.

Варшава нямаше право да блокира назначението на Туск, подкрепен от останалите лидери. Тя обаче разполага с вето върху останалите теми от дневния ред, които вече бяха подготвени в проектодекларация между правителствата. След ветото, заключителният текст от срещата няма да има юридическа стойност. Планираните заключения бяха свързани със свободната търговия, финансовите въпроси, миграцията, сигурността и отбраната.

Лидерите на ЕС заседават днес без представител на Великобритания. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят бъдещето на ЕС след напускането на Обединеното кралство. Предвижда се това да бъде началото на разговорите около очертаните от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пет посоки за бъдещето на ЕС до 2025 година. Европейският съвет ще обмени мнения по проекта за декларация, която ще бъде приета в края на месеца в Рим покрай отбелязването 60-годишнината от Римските договори.

#Беата Шидло #Доналд Туск #ЕС #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »