Над 134 пожара горяха в Монтанско за последните две седмици

Над 134 пожара горяха в Монтанско за последните две седмици
Източник: Кросс
A A+ A++ A

Само през последните две седмици в област Монтана са горели 134 пожара. Огнените бедствия са изпепелили 10 323 дка сухи треви и 713 дка иглолиста гора в региона, съобщиха от Областната дирекция на МВР, пише Труд.

С края на зимата и настъпването на по-топли дни полета, ниви и ливади между Дунав и Балкана пламнаха отново. Най-често пожарите са причинени от небрежността на стопани, които палят растителни отпадъци от почистени дворове и подрязани лозя и овощни градини. Но има и случаи, когато собственици на ферми и пастири умишлено палят големи масиви, за да избие свежа трева за стадата им. Пламъците обаче се контролират трудно  и прерастват в огромни пожари, които застрашават селища, вилни зони и горски територии, заявяват пазителите на реда.

В  края на миналата седмица огън пламнал под връх Копрен под бурния вятър се превърна в огнена вълна, изгори 713 дка борове  и 250 дка сухи треви. Пожарът бе потушен след 20 часа тежка борба на пожарникари, горски и доброволци. Полицията още разследва причините за бедствието.

За ограничаването на огньовете, които нанасят огромни щети и могат да вземат и човешки жертви, Службата за противопожарна безопасност и защита на населението отправи призив към собствениците на имоти, земеделци, пастири и всички граждани да спазват стриктно противопожарните правила.

Отпадъците за горене трябва да изхвърлят на определени за това места, да не се палят сухи треви и ниви, да не се изхвърлят незагасени цигари в треви, не се допускат деца в близост до запалителни материали, а след туристически излети огньовете да се загасят надеждно. При пожар своевременно трябва да се звъни на тел. 112 или в най-близкото кметство с информация къде и какво гори, напомнят от полицията.

#Монтана #умишлено #сухи треви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »