Драматичният ръст на американските запаси провокира спад с 0.81% в цената на петрола

Драматичният ръст на американските запаси провокира спад с 0.81% в цената на петрола
Източник: VarnaHot
A A+ A++ A

През днешната търговия цените на черното злато се понижават в резултат на драматичен ръст на американските петролни запаси и след данни за февруари, показващи намаляване на китайския внос на петрол, предаде БНР.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се понижават с 0,81% към 52,71 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през май – с 0,55% към 55,62 долара за барел. В основата на този натиск от продажби стоят оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт (API), според които запасите на суров петрол в САЩ за седмицата до 3-ти март са нараснали с цели 11,6 млн. долара. Анализатори прогнозират, че ако очакваните по-късно днес официални данни на Енергийната информационна агенция (EIA) потвърдят този огромен ръст на петролните запаси, това може да задълбочи низходящото ценово движение.

Негативно влияние върху петролните пазари оказват и данни, според които Китай, вторият в света най-голям потребител на енергия, е внесъл през февруари 31,78 млн. метрични тона суров петрол, което представлява понижение с 6,6% спрямо началото на годината.

Спадът на цените на петрола обаче изглежда ограничен с оглед на спекулации за евентуално удължаване на срока на действие на постигнатото в края на миналата година споразумение между ОПЕК и някои други основни производители за намаляване на петролните добиви. Инвеститорите на пазарите на суровини акцентират върху изказване на петролния министър на Саудитска Арабия, че през месец май може да се обмисли удължаване на срока на това споразумение, което на този етап е в сила до средата на годината.

Подобни коментари бяха направени и от страна на руския енергиен министър Новак, който също така отбеляза, че Русия продължава да съкращава постепенно своето производство в съответствие с постигнатото с ОПЕК споразумение и че до края на април ще бъде постиганото намаляване на цялото договорено количество.

#Брент #ОПЕК #САЩ #EIA #API #Фючърсите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"