Нов проект отменя протекционизма "на всяка цена" за страните от Г-20

Нов проект отменя протекционизма "на всяка цена" за страните от Г-20
Източник: Simple Invest Asia
A A+ A++ A

Световните финансови лидери може би вече няма да отхвърлят изрично протекционизма или конкурентната валутна обезценка, ангажирайки се единствено с отворена и справедлива международна система за търговия, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки проектокомюнике за предстоящата в края на следващата седмица среща на Г-20, предаде БНР.

Финансовите министри и ръководителите на централни банки от групата на 20-те най-големи развити и развиващи се икономики ще се срещнат на 17-и и 18-и март в германския град Баден-Баден, за да обсъдят състоянието и перспективите пред световната икономика. Това ще бъде първата среща на финансовите министри от Г-20 с участието на представители на новата американска администрация на президента Доналд Тръмп, който изповядва протекционистка политика в областта на търговията.

Проектът, датиращ от 1-ви март, отменя важната фраза, приета от финансовите министри на Г-20 през миналата година, за съпротива на всички възможни форми на протекционизъм. Трябва да се има предвид, че предупреждение срещу опасността от протекционизъм се съдържа в официалните изявления след всяка среща на Г-20 в продължение на повече от десетилетие.

Липсата на каквото и да е коментиране на протекционизма в проектокомюникето е доста странно. Това може би беше минимумът, около който досега беше постигано споразумение от всички, зави пред Ройтерс неназован официален представител, близък до подготовката на предстоящата през следващата седмица среща на върха.

В проекта на официалното съвместно комюнике след срещата не присъстват и други съществени фрази, които бяха използвани в предишни изявления, а именно, че страните от Г-20 трябва да се въздържат от конкурентни девалвации на техните валути и не трябва да водят политики, насочени към нивата на валутна обмяна с оглед на по-добра конкуренция.

Вместо това в него се посочва: Ние ще поддържаме открита и справедлива международна система за търговия и потвърждаваме нашите предишни ангажименти по отношение на обменния курс. Комюникетата на Г-20 през миналата година започваха с важната фраза, която е част от езика на Г-7 в продължение на години, че прекомерната нестабилност и безредните движения на валутните курсове могат да имат неблагоприятни последици за икономическата и финансова стабилност, като ние ще обсъждаме отблизо въпросите за валутните пазари. Тези изречения обаче вече липсват в настоящия проект за съвместно изявление, отбелязва Ройтерс.

Ясно е, че страните от Г-20 ще изпитат сериозни проблеми, за да намерят начин да се придържат към предишните си политически изявления по тези важни въпроси с оглед на враждебността, показана от новото американско правителство, заяви пред агенцията Есвар Прасад – бивш шеф на китайския департамент на МВФ и настоящ професор по икономика в Университета "Корнел".

В проекта на комюникето, цитирано от Ройтерс, обаче могат да настъпят промени преди 18-и март, отразяващи новите позиции на САЩ. Вчера германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ще се срещне със своя американски колега Стивън Мнучин през следващата седмица (на 16-и март) като част от подготовката за срещата на високо равнище на Г-20 в Баден-Баден.

#Г-20 #Доналд Тръмп #Баден-Баден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"