Протест и контрапротест окупират столицата

Протест и контрапротест окупират столицата
Протестиращи „за“ и „против“ промените в Закона за горите ще надигнат глас в София в сряда. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Протест и контрапротест на привърженици и противници на Закона за горите ще се проведат на 20 юни, сряда, в столицата.

Пореден протест на хората, подкрепящи Закона за горите ще затвори за повече от час центъра на София, съобщава Дарик радио.

От 12:00 до 13:00 часа на площад „Народно събрание“ Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ ще проведе протестен  митинг под наслов „НЕ на екологичния рекет“.

Това е т.нар. „контрапротест“, който опонира на неколкодневните блокади на природозащитници на Орлов мост в столицата.

„Това е протест срещу натиска на еколозите срещу правителството“, обясни в интервю за Дарик председателят на сдружение „Природата за хората и регионите“ Филип Цанов.

Протестът на защитниците на промените в Закона за горите ще тръгне в 13:00 часа от парламента с шествие до Министерския съвет за връчване на исканията на протестиращите към премиера Бойко Борисов.

„Има нужда от този закон с направените промени, защото за 20 години един пирон не е забит в горите“, подчерта Филип Цанов, който е един от организаторите на протестите в защита на новия Закон за горите. Според него еколозите рекетират бизнеса със своите протести.

„Ние излизаме в подкрепа на промените, защото това са адекватни промени, които се направиха, за да може тези малки региони да могат да се развиват и да осмислят съществуването на местни малки хотели, съществуването на къщи за гости, на изградените СПА центрове. Тук говорим основно за малки населени места – Берковица, Трявна, Троян, Сапарева баня, Костенец, да има възможност на тези места хората да се препитават и да използват ресурса, който им дава природата на България“, обясни той.

Председателят на сдружение „Природата за хората и регионите“ каза още, че едва 0.05% от горските територии се използват за ски туризъм.

В същото време обаче природозащитниците, които се обявяват против промените в Закона за горите, готвят друг протест в София отново в сряда.

От 18:30 часа пред НДК ще започне шествие на  скиорите, сноубордистите и всички любители на планината срещу промените в Закона за горите. Организацията за протеста отново е в социалната мрежа „Фейсбук“.

Разликата с предишните протести, организирани чрез интернет, е в поисканото този път разрешение от Столичната община за протест.

Маршрутът на шествието ще започне от НДК и ще премине по бул. „Витошка“ към пл. „Св. Неделя“, оттам в посока президентството и в 20:30 часа протестиращите ще се съберат пред сградата на парламента.

„Вадете екипировката и доброто настроение. Носим си ските и борда, щеките, очилата и каските. Да покажем на властта, че скиорите, сноубордистите и всички любители на планината не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия“, се казва в съобщението за протеста в социалната мрежа.

Протестиращите настояват парламентът да ревизира изцяло скандалните промени при повторното разглеждане на законопроекта.

#Закона за горите #протест #Орлов мост #София #Филип Цанов #Природата за хората и регионите #Министерски съвет #премиер #Бойко Борисов #Берковица #Трявна #Троян #Сапарева баня #Костенец #България #Фейсбук #НДК #Столична община #ски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници