Жълт код за интензивни валежи в 6 области на страната за 8-ми март

Жълт код за интензивни валежи в 6 области на страната за 8-ми март
Източник: zonaburgas.bg
A A+ A++ A

Жълт код за валежи е обявен в шест области на страната за 8 март, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Кодът е в сила за областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. Там се очаква да има значителни валежи от дъжд - средно около 15-30 л/кв.м, предаде Дарик.
 
Още тази нощ валежите ще се активизират, ще обхванат югозападната половина на страната; с прекъсвания ще продължат и утре. Значителни по количество ще са главно в Рило-Родопската област, но и в отделни райони на Западна България ще са интензивни и придружени с гръмотевици.

Вечерта валежите ще отслабват. В Североизточна България ще остане без валежи, а през деня и на места облачността ще се разкъса. Ще духа до умерен в източните райони временно силен източен вятър. Минималните температури ще са между 4° и 9°, максималните – предимно между 10° и 15°.
 
Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца - ще се повишава и вечерта ще се доближи до обичайното.
 
В планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1500 метра - от сняг. Значителни ще са валежите в Рило-Родопската област и в западните части на Стара планина. Ще духа умерен до силен, по високите и открити части временно бурен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около минус 1°. 

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Дъжд ще вали само в крайните южни райони, а в крайните северни - облачността ще намалява. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 9-11°. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

#жълт код #НИМХ-БАН #Валежите #вятър #облачно #дъжд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"