Стабилен ръст за икономиката в еврозоната в края на 2016 г.

Стабилен ръст за икономиката в еврозоната в края на 2016 г.
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Икономиката на еврозоната запази темпо на умерен растеж през последното тримесечие на миналата година благодарение на отскок на инвестиционните разходи и въпреки че вносът нарасна по-силно от износа, показват неревизирани данни на Евростат, предаде БНР. 

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна през четвъртото тримесечие на 2016-а година с 0,4% спрямо аналогичен растеж през третото тримесечие. На годишна база БВП на 19-те страни от единния валутен блок се увеличи през последното тримесечие на миналата година с 1,7% след повишение с 1,8% и през периода юли - септември. 

За цялата изминала година икономическият растеж на еврозоната се забави до 1,7% от 2,0% през 2015-а година. Подкрепа за растежа през последното тримесечие на миналата година оказва нарастването на дълготрайните инвестиции с 0,6% спрямо третото тримесечие, както и крайното потребление и държавните разходи, които се повишиха с по 0,4% на тримесечна база. 

В същото време обаче вносът се повиши с 2%, докато износът нарасна с 1,5% въпреки по-слабите нива на еврото към края на 2016-а година, което отне част от икономическия подем в региона. Евростат представи и неревизирани данни за икономическия растеж в целия Европейския съюз. През периода октомври - декември БВП на ЕС нарасна с 0,5% спрямо третото тримесечие, когато икономиката се разшири с 0,4%. 

На годишна база европейската икономика се разшири в края на миналата година с 1,9%, запазвайки темпото на растеж от третото тримесечие, като за цялата 2016-а година БВП на Стария континент също нарасна с 1,9%, но след повишение с 2,2 на сто година по-рано. Най-солиден растеж на тримесечна база в края на 2016-а година беше регистриран в Естония (повишение с 1,9%), Полша (с 1,7%) и Литва (с 1,4%), докато единствено икономиката на Гърция се сви с 1,2 на сто.

Най-солиден икономически растеж спрямо година по-рано беше отчетен в Румъния (повишение на БВП с 4,8% през последното тримесечие на 2016-а), следвана от Словения (повишение с 3,6%), Хърватия (растеж от 3,5%) и България (икономически растеж от 3,4 на сто). 

#еврозоната #БВП #икономика #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"