СЕМ се самосезира заради предизборния клип на ДОСТ

СЕМ се самосезира заради предизборния клип на ДОСТ
Източник: Разкрития
A A+ A++ A

СЕМ се самосезира във връзка с предизборния клип на ПП ДОСТ. Това каза за „Фокус“ председателят на СЕМ Мария Стоянова във връзка с предизборния клип на ДОСТ и дали той нарушава правилата на предизборната кампания, пише Труд.

„Съветът за електронни медии се самосезира във връзка с предизборен клип, излъчван по БНТ. В него в общ план се вижда посланика на Турция в България г-н Сюлейман Гьокче в инструментариума, който разполага регулаторът по съдържанието, а именно Закона за Радиото и телевизията и ИК, трудно може да се приложи в този казус. Въпреки това тази смущаваща проява на представител на чужда държава в предизборен клип на българска партия по време на българска кампания за избор на Парламент ни задължава да сезираме ЦИК“, коментира тя.

Вчера турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова българските граждани в южната ни съседка да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ. На въпрос как определя предизборния клип в качеството си на дългогодишен журналист, Стоянова коментира: „Ясно е, че участници на официални представители на други държави, дори и партньорски, не могат да бъдат оставени без последствие. Тук реакцията обаче трябва да бъде законово основана и за нея Законът за радио и телевизия и Изборният кодекс на  България не са приложими.

Има обаче Виенска конвенция, която урежда статута на дипломатическите представители, а както и международно право. В този смисъл компетентността в тези две области е в правомощията на МВнР и изпълнителната власт като цяло“.

#ДОСТ #СЕМ #МВнР #Сюлейман Гьокче

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »