Шефът на "Св. Екатерина": Рамковият договор не решава проблема с дълговете

Шефът на "Св. Екатерина": Рамковият договор не решава проблема с дълговете
Източник: Actualno.com
A A+ A++ A

Националният рамков договор няма да реши проблема с трупането на дълговете. Това заяви пред БНТ директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Като причина той посочи, че цифрите за болничната помощ са по-малки в сравнение с миналата година, пише Труд.

„Аз не бих обвързал бюджета на Касата с трупане на дългове. Първо трябва да се направи анализ на трупането на дългове и защо се трупат, защото има болнични заведения, които не трупат дългове. Може би от една страна е неправилното остойностяване на медицинската услуга. От друга страна, трябва да се направи анализ на приходи – разходи на съответните лечебни заведения и да се види причината.“

Най-положителното от новия рамков договор според проф. Начев е, че се е възстановило договорното начало. Вторият положителен знак е, че лимитите за болниците се дават за три месеца. Според него още по-добре би било, ако се дават на 6 месеца, тъй като има слаби месеци.

Според проф. Начев най-добрият идентификатор е електронната здравна карта. Тя трябва да се изработи и постепенно. Според него тя не се изготвя, защото струва много пари, но има и хора, които нямат интерес от това. Пречка за въвеждането на електронната здравна карта е и честата смяна на кабинетите, смята проф. Начев.

„Когато се говори за идентификатора ние се борим срещу източването на Касата от дейност, която не извършена. По-сериозното източване на Касата е дейности, които се извършват, без да са показани. Когато се прави процедура, от която пациентът няма нужда, се източват пари, но и се застрашава здравето на човека. За съжаление, Касата все още не оказва никакъв контрол по този въпрос. Тя сама не може да направи този контрол, трябва да търси съдействието на научните дружества, за да анализрат случаите и виновните да бъдат санкционирани.“

Демонополизацията на Касата за един ден може да донесе много злини, смята проф. Начев. Тя трябва да се направи поетапно.

#Генчо Начев #дълговете #здравна карта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »