Азиатците вече са най-многобройните имигранти в САЩ

Азиатците вече са най-многобройните имигранти в САЩ
61% от зрелите имигранти от Азия (над 25-годишна възраст) в последните години имали поне бакалавърска степен. Снимка: jdpayne.org
A A+ A++ A

Новите имигранти от Азия вече са повече от изпаноговорящите пришълци в САЩ, показва изследване на Института „Пю".

Промяната на позициите на двете най-големи групи имигранти в САЩ, започнала през 2009 г., предсказва демографска тенденция, която води до сериозни икономически, социални и политически промени, предаде БГНЕС.

До голяма степен промяната се дължи на все по-малкия брой имигранти Мексико, откъдето по принцип е най-големият контингент. Причината е отслабването на американския пазар на труда и операциите срещу нелегалните имигранти.

В същото време броят на имигрантите от Азия се е запазил непроменен или леко се е повишил.

Според изследването вероятността азиатците да бъдат приемани само чрез работна виза е три пъти по-голяма, а 61% от зрелите имигранти от Азия (над 25-годишна възраст) в последните години имали поне бакалавърска степен.

Това е два пъти повече спрямо имигрантите от другите страни и ги превръща в „най-високо образованата група имигранти в американската история".

Изследването на Института „Пю" показва още, че между 13% и 15% от азиатските имигранти са без документи спрямо 45% от испаноговорящите имигранти.

Освен новата тенденция сред имигрантите, последните данни на Бюрото за преброяване на населението на страната през май показаха, че белите новородени вече не са мнозинство в САЩ.

Малцинствените раси - испаноезични, чернокожи, азиатци и други смесени раси, са възлизали на 50,4% от ражданията в годината до юли, което ги превръща в мнозинство за първи път в американската история, съобщава в. „Ню Йорк Таймс".

„Този демографски обрат се очакваше от години в страната, основана от представители на европеидната раса, която обаче разчита силно на работна ръка от африканските народи и която е преминала през Гражданска война и битка за граждански права на расова основа," коментира изданието.

В последните години белите бебета са все по-малък процент от новородените най-вече заради прираста на испаноговорящи имигранти, сочат данните от преброяването.

„Очаква се тенденцията да продължи, защото испаноезичното население е достигнало пика на плодовитостта си, а средната му възраст е 27 години," допълва изследването, цитирайки демографа Джефри Пасъл от института „Пю".

В периода между 2000 и 2010 г. в САЩ броят на ражданията на испаноезични бебета е бил по-голям от броя на испаноезичните имигранти, пристигнали в страната, допълнва Джефри Пасъл.

Белите обаче продължават да съставляват най-голям единичен дял от общите раждания с 49,6% и остават мнозинство - 63,4% от населението като цяло, сочат данните.

#САЩ #Азия #Мексико #имигранти #раждания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници