Хашим Тачи: България е пример за толерантност

Хашим Тачи: България е пример за толерантност
Косово е приятелска страна на България. Изразявам дълбоката си благодарност към страната ви, че беше една от първите, признали независимостта на Косово, заяви Хашим Тачи (вляво). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Косово Хашим Тачи изрази благодарност към „приятелската страна“ България, която бе една от първите държави, признали едностранно обявената независимост на Косово през 2008 г.

„България е пример в региона за стабилност, толерантност между етносите, икономическо развитие и прилагане на европейските стандарти“, заяви Хашим Тачи, цитиран от БГНЕС, след среща с българския си колега Бойко Борисов в София.

Хашим Тачи изтъкна, че Косово е европейска страна и иска да бъде приета в ЕС и НАТО възможно най-бързо.

По думите му независимо Косово носи мир и стабилност в целия регион, затова премиерът на новата държава се надява Сърбия да признае независимостта, защото за стабилен европейски регион на Балканите е необходимо всички държави да бъдат интегрирани в ЕС.

Сърбия отказва да признае независимостта на Косово, защото областта се свързва с историческата Битка за Косово поле, която е един от най-големите поводи за национална гордост на сърбите, а освен това неделимостта на Косово от Сърбия е заложена в преамбюла на Конституцията.

По думите на Хашим Тачи обаче Косово гледа към европейското си бъдеще.

„През миналата година имахме икономически растеж от 5% и ще се стремим да го запазим. Имаме европейски закони, които гарантират сигурността на инвеститорите“, категоричен беше премиерът и покани български компании да инвестират по-активно в енергетиката, земеделието, туризма, минното дело.

Българският премиер Бойко Борисов изрази удовлетвореност от присъствието на български компании в Косово, които осъществяват дейност в сектори като земеделието, строителството и минното дело.

Той изрази увереност, че Косово скоро ще бъде прието в НАТО, но допълни, че интеграцията му в Европейската общност ще бъде по-бавен и труден процес.

„Ръководството на Косово много стриктно изпълнява всички ангажименти, които е поело и към ЕС, и към НАТО“, изтъкна Бойко Борисов.

Премиерът на България коментира етническото многообразие в Косово, като подчерта, че балканската държава гарантира правата на всички етноси.

„Бях уверен, че има сърби, които са в управлението на държавата и в парламента, че манастирите и ценностите там се съхраняват и ще се съхраняват и занапред, така че когато Сърбия и Косово се присъединят към ЕС и отпаднат границите, да може Балканите да станат средище на туризъм“, заяви Бойко Борисов.

„Косово е демократична и мултиетническа страна. От 120-те депутати в косовския парламент 24 са представители на други етноси“, посочи Хашим Тачи.

Премиерите на двете страни подписаха Междуправителствено споразумение за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица и протокол към него.

#Косово #Хашим Тачи #Бойко Борисов #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »