Археолози откриха заровено съкровище край Созопол

Археолози откриха заровено съкровище край Созопол
Монетите са добре запазени и са сечени на това място през 4. век преди Христа. Снимка: frognews.bg
A A+ A++ A

Малка каничка, пълна с 225 бронзови монети, зарадва археолозите при разкопки в Некропола в местността Буджака в Созопол, съобщи ръководителят на екипа доц. д-р Кръстина Панайотова.

Монетите са добре запазени и са сечени на това място през 4. век преди Христа. Те не са били в обращение и 75 от тях са с голям номинал. От едната им страна е изобразена котва, а от другата – Аполон, предаде „Фокус“.

Каничката бе намерена в Некропола до оградата на стена на фамилен участък от външната страна.

„Не е в гроб, не е гробен дар, а става въпрос за съкровище. Става въпрос за класически случай на заравяне на съкровище. Досега никога не сме откривали съкровище. 25 години се занимавам с некрополите на Аполония, нямаме такъв случай, а и по принцип е много рядко в некропол да се открие такава находка“, каза Кръстина Панайотова.

Познат е един такъв случай с намерен съд с монети в некропол в Румъния, но може да има и други.

В България такъв случай е прецедент. Намирано е съкровище със сребърни монети, но не и в Некропол, а при разкопки в Пищерос, близо до гр. Септември.

Откритото съкровище в Созопол е поредното откритие на археолозите у нас за тази година. В началото на месеца те откриха два скелета на мъж и жена, норочени за вампири, който бяха изровени при разкопки на манастира „Свети Николай Чудотворец“.

Междувременно археологическият екип се натъкна и на антична църква от IV век.

Преди две години екип от български археолози откриха частица от мощите на Свети Йоан Кръстител в древен реликварий в манастир от 5. век на остров Свети Иван край Созопол.

#съкровище #разкопки #Созопол #некропол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"