Хиляди протестираха в Лондон срещу финансовите съкращения в здравеопазването (ВИДЕО)

Хиляди протестираха в Лондон срещу финансовите съкращения в здравеопазването (ВИДЕО)
Източник: Свят
A A+ A++ A

Стотици хиляди демонстранти протестираха по улиците на Лондон срещу финансовите съкращения на Националната служба за здравеопазване (НСЗ). Те стигната до парламента и продължиха с митинг пред неговите стени, призовавайки да се спрат икономиите за социално значимите сфери на държавата, предаде Дарик.

По данни на профсъюзите, които са сред организаторите на манифестацията, броят на участниците е достигна 250 000 души.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин призова протестиращите "да бранят с всички сили НСЗ". Пред митинга той заяви, че британската здравна система „е в криза заради недостатъчното финансиране, поради което хората не могат да получат медицинска помощ, от която се нуждаят". "Това не е последица от грешки на персонала. За това е виновно правителството заради политическия му избор“, изтъкна опозиционният лидер.

Британските медии коментират, че стремителният ръст на населението във Великобритания заради мигрантския приток и недостигът на лекари станаха причина 9 от 190 болници в страната да се препълнят дотолкова, че това вече се отразява негативно върху качеството на медицинските услуги.

В НСЗ отбелязват, че в Англия 143 от 154-те болници за запълнени на 85%, а това ниво е своеобразна „червена линия“ за медицинските услуги. При него опасността на смъртни случаи значително нараства, защото лекарите не могат да оказват необходимата медицинска помощ на постъпващите пациенти.

Британското правителство планира до 2020 година да ореже бюджета с 3,4 милиарда паунда, като това засяга и здравеопазването.

(ВИДЕО)

#Джеръми Корбин #Англия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"