Върховният съд на Македония окончателно взе детето на Спаска Митрова

Върховният съд на Македония окончателно взе детето на Спаска Митрова
Спаска Митрова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С решение на Върховния съд на Македония детето на Спаска Митрова й беше окончателно отнето, съобщиха от Национал-демократичната партия на Димитър Стоянов.

Митрова е сред учередителите на партията, добавя „Медиапул”.

Върховният съд е отменил решението на апелативния в Скопие отпреди година, с което беше върната малката Сузана на майка й.

След решението на последната инстанция Митрова трябва да предаде детето на бившия си съпруг Воислав Савик до две седмици.

Митрова, която има българско гражданство, води съдебни битки за връщането на дъщеря си с помощта на българските власти от няколко години.

Попечителството над Сузана й бе отнемано многократно, като малката беше прехвърляна между двамата родители.

Евродепутатът Димитър Стоянов смята да се срещне във вторник с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят евентуалните правни механизми, чрез които българската страна може да помогне в случая.

„Ангажирахме българска кантора, специализирана в международното частно право.  Ще настояваме на Спаска и Сузана да бъде предоставено политическо убежище в България или друга европейска държава заради политическото и национално преследване, на което е подложена в родината си",  заявава Стоянов за вестник „Монитор".

Случаят стана политически заради българското гражданство на Спаска Митрова. През юни 2010 г. тя получи 9 месеца условна присъда по дело за клевета, което се води срещу нея в Македония.

Година по-рано Спаска Митрова лежа три месеца в македонски затвор заради нарушения в бракоразводния й договор, свързани с начина, по който бившият й съпруг посещава дъщеря им.

Детето й беше отнето и настанено в социален дом. След настояване от българските власти Митрова беше освободена през окотмври 2009 г.

#Спаска Митрова #Върховния съд #Македония #България #Димитър Стоянов #евродепутат #премиер #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #президент #Воислав Савик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"