Ново поскъпване на долара, след като от Фед намекнаха за вдигане на лихвите още този месец

Ново поскъпване на долара, след като от Фед намекнаха за вдигане на лихвите още този месец
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Индикациите, че все повече представители на Фед са склони да обсъдят повишение на американските лихви на заседанието на 15-и март, продължават да оказват подкрепа на щатския долар, допринасяйки за негово поскъпване към най-високи нива от началото на годината, предаде БНР.

В сряда вечерта членът на Федералния резерв - Лейл Брейнард заяви, че подобряващата се световна икономика и по-стабилният икономически растеж в САЩ изглежда дават основания за вероятно скорошно ново повишение на лихвените ставки. "САЩ вече е близо до постигането на т.нар. "пълна" трудова заетост, инфлацията се придвижва към нашите целеви нива и икономическият растеж зад граница се подобрява. Предполагайки, че този прогрес ще продължи, вероятно би било подходящо в скоро време да се предприеме допълнително затягане на паричната и лихвена политика", посочи тя по време на реч в Харвард.

Това е поредният американски централен банкер, който през последните дни сигнализира за възможно повишение на федералната фондова лихва още на следващото заседание на 14-ти и 15-ти март, допринасяйки по този начин за по-нататъшно поскъпване на "зелените пари". Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути поскъпва по време на търговията в четвъртък с 0,3% към 102,06 пункта - най-високо негово ниво от началото на годината.

Завишените спекулативни очаквания за предстоящо вдигане на лихвите в САЩ след две седмици допринася и за разширяване на лихвения спред между доходността на американските държавни облигации спрямо аналогичните книжа на Япония и Германия, спомагайки допълнително за поскъпването на долара спрямо еврото и йената.

Днес доларът нараства с 0,55% към двуседмичен връх от 114,39 йени, докато еврото се понижава с 0,35% към 7-дневно дъно около 1,0508 долара с поглед към неговото важно 6-седмично дъно около 1,0493 нивото, достигнато за кратко на 22-ри февруари. Единната европейска валута не успява да намери подкрепа от данни на Евростат, показващи повишение на инфлацията в еврозоната през февруари до 4-годишен връх от 2%, тъй като ЕЦБ следи най-вече основната инфлация (изключвайки енергийните цени), която обаче нарасна за трети пореден месец с едва 0,9 на сто - далеч по-слабо от средносрочно целево ниво на банката за инфлация от малко под 2 на сто. Това от своя страна не дава основание да се очаква скорошна отмяна на агресивната стимулиращ парична и лихвена политика, провеждана от централната банка на еврозоната.

Британската лира също остава под натиск от продажби, понижавайки се към ново 6-седмично дъно от 1,2259 долара на фона на поредица противоречиви данни от Великобритания, които очертават смесена икономическа картина на Острова в навечерието на официалния старт на преговорния процес по въпроса за "Брекзит", който трябва да бъде факт до края на месец.

#САЩ #Фед #банкер #лихвите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"