Близо 40% от българите са на мнение, че програмата за саниране е "една голяма кражба"

Близо 40% от българите са на мнение, че програмата за саниране е "една голяма кражба"
Източник: 1kam1.com
A A+ A++ A

Половината българи смятат, че санирането е добър начин за обновяване на старите сгради. Пак толкова обаче са съгласни, че то не е честно. 39,9% се съгласяват, че програмата за саниране е „една голяма кражба“. Това показват резултатите от проучване на „Галъп Интернешънъл“, пише Труд.

Програмата за саниране е добре позната на българите – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея. 51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, като въпросът не е формулиран относно държавната програма.

Данните са от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари. 1% от извадката отговаря на 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%. Подобни сондажи служат най-вече за формулиране на хипотези по отношение на текущи актуални въпроси.

49,5% от запознатите със санирането смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение. Очевидно, санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, което идва от факта, че само малка част от българите могат да се възползват от него. Голямо влияние оказват и подозренията в корупция – които са общ знаменател в българското обществено мнение.

Една четвърт от пълнолетните българи са били преки свидетели на агресия между деца и юноши, показват още резултатите от изследването. Това означава, че близо 1,4 милиона българи са виждали на живо скарвания, тормоз и сбивания между деца и юноши в последните 12 месеца, коментират от агенцията. Числото потвърждава тревожната тенденция на агресия сред деца и юноши, която отново стана център на вниманието в последните дни.

Мнозинство от сънародниците ни, цели, 61,1%, пък твърдят, че в последната една година са попадали на новина, която смятат за фалшива, неотговаряща на истината. Това са близо 3 милиона и 300 хиляди души. Очевидно темата с т.нар. фалшиви новини се превръща не просто в основен проблем, но и нещо обичайно и очаквано. Това е още един елемент на недоверие в публичната среда, посочват от „Галъп“.

#българи #санирането #тревожната #свидетели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай