Природозащитници: Не сме против инвеститорите!

Природозащитници: Не сме против инвеститорите!
Петко Цветков съобщи, че в сряда вечерта в 18:30 часа предстои шествие на скиори и сноубордисти, туристи и природозащитници от НДК покрай Министерския съвет към Народното събрание. Снимка: Zelenite.bg
A A+ A++ A

Природозащитниците от Коалиция „За да остане природа в България“ не са против инвеститорите в ски туризма, а против инвеститори, които не спазват закона, заяви Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“.

„Ние не сме против инвеститорите. Въпросът е не дали да има инвестиции в ски туризма, или да няма. Въпросът е какви инвеститори България иска да има“, коментира Цветков, цитиран от БГНЕС.

„Дали инвеститори, които виждат в закона врата в полето и правят каквото си искат. И когато вземат една територия, ползват двойно повече и не желаят да плащат, и оказват натиск, и изнудват правителство, Народно събрание и предимно гражданите и гостите на столицата със затварянето на достъпа до Витоша. Или искаме социално отговорни инвеститори, които се грижат последствията за околната среда да бъдат минимални“, допълни той.

Петко Цветков съобщи, че в сряда вечерта в 18:30 часа предстои шествие на скиори и сноубордисти, туристи и природозащитници от НДК покрай Министерския съвет към Народното събрание.

„В същото това време подстрекаваните от министър Найденов протести на хората и на общинските администрации в някои манипулирани общини, които нямат пряк интерес от този закон за горите, също ще се състои утре. Нашият призив е за ненасилие от страна на гражданите, които се чувстват ангажирани. Призоваваме за мирни протести и отстояване на позициите“, коментира още той.

„Гражданските организации не търсим компромис, ние бяхме там, за да заявим, че има принципни проблеми и трябва да намерим принципни решения“, каза пък Александър Дунчев от WWF.

„Едно от нашите предложения беше свързано с улесняването на ремонта на съществуващите ски съоръжения. Всички сме „за“ ремонта на ски съоръженията в страната“, добави Андрей Ралев от Сдружение за дива природа „Балкани“.

Михаил Михов от Българската асоциация за алтернативен туризъм припомни, че представляваната от него организация и Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции още преди месеци са излезли с общо становище против новите текстове в Закона за горите.

„Според нас тези промени ще доведат до загуба на други ресурси, които са изключително ценни за туризма в България като например качеството на пейзажа, което става все по-търсен ресурс, когато се пътува“, коментира той.

Предстои Комисията по земеделие и гори в парламента да се произнесе по ветото на президента и да внесе доклад в пленарната зала, след което всички депутати трябва да гласуват ветото на държавния глава.

Народното събрание трябва да се произнесе в 15-дневен срок по наложеното вето. Ако то бъде прието, ще започне разглеждането на промените в Закона за горите от начало.

Разговорите с представителите на природозащитните организации ще продължат и във вторник в Министерството на земеделието и храните.

#Министерството на земеделието и храните #Андрей Ралев #Михаил Михов #Закона за горите #WWF #Александър Дунчев #Министерски съвет #НДК #Народно събрание #Витоша #България #Петко Цветков #ски #туризъм #Коалиция „За да остане природа в България“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"