30 на сто от хората с депресия посягат често към чашката

30 на сто от хората с депресия посягат често към чашката
Източник: Мегавселена
A A+ A++ A

Около 30% от хората с депресия злоупотребяват с алкохол, сочи световната статистика. Редовното пиене вкъщи може да прикрива сериозни проблеми на личността или взаимоотношенията в семейството, категорични са специалистите. „Когато усетя напрежение, особено след края на работния ден, първата ми работа, като се прибера у дома, е да си налея чашка ракия. "Така идвам на себе си. Имам нужда да разпусна, какво лошо има?“ Това често признание, познато от практиката на много психиатри, работещи в областта на зависимостите, очертава типичния профил на човек, който търси изход от проблемите си по един лесен, но неефективен начин, пише Труд.

Алкохолната зависимост може да бъде многолика, предупреждават специалистите: от тежки запои с приятели вечер, през чаши концентрат още на работното място следобед, до „дискретно“ добавяне на водка в чаша с безалкохолно през целия ден. Депресията подтиква към злоупотреба с алкохол, понякога в комбинация със стимуланти, обясняват специалистите.

Често пъти се прави опит емоционалните проблеми и психичната умора да се преодоляват, като алкохолът се комбинира с енергийни напитки, болкоуспокояващи средства и хранителни добавки, съдържащи разнообразни растителни екстракти с въздействие върху централната нервна система – валериана, маточина, жълт кантарион, други екзотични билки и билкови комбинации. Наблюденията на медиците сочат, че този модел се среща все по-често при млади хора в активна трудоспособна възраст и че жените вече са засегнати почти наравно с мъжете.

Статистиката е красноречива – 30% от всички, извършили самоубийство, и 25% от направилите неуспешен опит са били под въздействие и на алкохол. Същевременно 70% от хората с депресивно разстройство признават, че са имали или имат мисли за самоубийство, а 60% от тях споделят, че алкохолът е част от живота им.

Стигмата, свързана със страха, отхвърлянето и неразбирането на хората с психични проблеми, все още е сериозна пречка за навременното търсене на специализирана помощ. Това важи и за зависимостите, включително алкохолната. Страдащите и техните близки трябва да знаят, че става въпрос за състояния, които са лечими и са част от медицинската наука, коментират психиатрите. В този смисъл няма нищо страшно и нищо, за което да бъдат обвинявани пациентите с подобни диагнози.

Това ще им помогне да не се притесняват, да говорят за проблемите си, да не ги крият. Насочени навреме към добър специалист и получили адекватно лекарствено лечение и психотерапия, хората с алкохолна зависимост и депресия могат да бъдат върнати към живот и да бъдат пълноценни.

#алкохол #зависимост #психични #самоубийство #депресия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »