Екстремисти от ИД плашат Китай с кървави атентати

Екстремисти от ИД плашат Китай с кървави атентати
Източник: Днес+
A A+ A++ A

Естремисти от Ислямска държава от китайското уйгурско малцинство заплашиха да се завърнат по родните си места и да "пролеят реки от кръв", съобщиха от следяща изявите на джихадистите фирма. Според експертите това е първата заплаха срещу Поднебесната империя от този род, предаде Дарик.

Заплахата се съдържа в половинчасово видео, разпространено в понеделник от подразделение на ИД в западен Ирак с участието на екстремисти от уйгурската етническа група в Китай, съобщи базираната в САЩ SITE Intelligence Group, която анализира кадрите.

В продължение на години Китай обвинява намиращите се в изгнанине уйгурски "сепаратисти" за насилствени нападения западния регион на Синцзян - родината на уйгурите - и предупреждава за възможността екстремисти да се свържат с глобални джихадистки групи.

Във видеото се вижда уйгурски боец да отправя заплахата срещу Китай малко преди да екзекутира предполагаем информатор на властите. "О, вие китайци, които не разбирате какво казват хората! Ние сме войници на Халифата и ще дойдем при вас, за да ви обясним с езика на нашите оръжия, ще пролеем реки от кръв и ще отмъстим за потиснатите".

#естремисти #Китай #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"