И румънският премиер обвинен в плагиатство

И румънският премиер обвинен в плагиатство
Министър-председателят на Румъния Виктор Понта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Научното списание Nature публикува твърдения, че румънският премиер Виктор Понта е плагиатствал големи части от своята докторска дисертация.

Той отрича това и твърди, че става въпрос за политическа атака срещу него. Според изданието Понта е преписал в дисертацията си по право големи пасажи от други публикации, съобщиха АФП и БГНЕС.

От Nature твърдят, че са видели компилирания текст, предоставен от анонимно лице, според което повече от половината от дисертацията от 432 страници на Понта за функционирането на Международния наказателен съд е преписана, без да има позоваване.

Дисертацията е публикувана на румънски език през 2003 г. Според изданието тя е преиздадена под формата вече на книга през 2004 г., като са й направени съвсем леки изменения.

В този си вид тя представлява основа за друга книга, която е публикувана през 2010 г., за отговорността в правото.

Бивш докторант на Понта е цитиран като съавтор на книгите. Съществени части от трите публикации изглеждат почти или напълно идентични с части от монографии на румънските студенти по право Димитру Дякону и Василе Крету.

Използван е и превод на английски на публикация на друг студент – Йон Дякону, твърди Nature.

Доказателството за плагиатство е поразително, казва председателят на Съвета за висше образование Мариус Андрух, цитиран от Nature.

Понта, чието лявоцентристко правителство встъпи в длъжност на 7 май, обяви на 15 май оставката на министъра на образованието Йоан Манг заради обвинения в плагиатство в различни научни статии.

Той трябваше да се откаже от първата кандидатка за поста министър на образованието, която също бе обвинена в плагиатство.

Самият Понта реагира на тези обвинения, като заяви, че е готов на всякакви проверки. Според него в основата на тези твърдения стои неговият политически съперник Траян Бъсеску и негови приближени.

Понта и Бъсеску са в конфликт за това кой ще представя страната на следващия европейски форум.

Понта заяви още, че интересът, който списание Nature проявява към неговата дисертация за Международния съд, е малко комичен. Списанието е специализирано в областта на науката и медицината.

#Виктор Понта #премиер #плагиатство #Румъния #Международния наказателен съд #Йоан Манг #министър на образованието #Траян Бъсеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници