Двойно повече заразени със СПИН в Естония за една година

Двойно повече заразени със СПИН в Естония за една година
pixabay.com
A A+ A++ A

Епидемията от вируса ХИВ, която започна в Естония в началото на XXІ в., навлезе в нова фаза, пише естонският всекидневник Postimees. Причината е, че много хора, които са заразени с вируса, все още не са наясно с този факт, а липсата на лечение е довело до разпространението на болестта СПИН, пише агенция Фокус.

„Вече са 16 години от началото на епидемията от ХИВ в Естония, поради което е неизбежно броят на пациентите да достигне нивото, при което СПИН да расте“, коментира специалистът по инфекциозни болести д-р Йелена Шмидт. Броят на диагностицираните пациенти със СПИН през 2016 г. е бил 41, докато през 2015 г. те са били 15.

Шмидт обяснява, че има два вида пациенти със СПИН. „Първата група са хора, които са били заразени преди години, но нямат идея или начин да разберат откъде са придобили вируса“. Това обикновено са нормални хора, които имат работа и не употребяват наркотици.

Втората група пациенти се състои от наркомани, за които е много трудно да се подложат на редовно лечение. „Те прекратяват лечението си и започват да употребяват наркотици отново. Ето защо е много трудно да постигнем добри лечебни резултати с тях, което позволява на ХИВ да прераства в СПИН по-бързо“, добавя експертът.

#СПИН #Естония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"