EK създава нови мрежи в полза на пациенти с редки заболявания

EK създава нови мрежи в полза на пациенти с редки заболявания
pixabay.com
A A+ A++ A

На 1 март новосъздадените европейски референтни мрежи, обединяващи 900 медицински екипа от цяла Европа, ще започнат работа, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия. Тези мрежи са уникални и новаторски платформи за трансгранично сътрудничество между специалисти с цел диагностика и лечение на редки или слабо разпространени сложни заболявания, пише агенция Фокус.

24 тематични европейски референтни мрежи, обединяващи повече от 900 високоспециализирани здравни екипа от 26 страни, ще започнат работа по широк кръг проблеми — от заболявания на костите до хематологични заболявания, от рак при децата до имунна недостатъчност.

Обединяването на най-добрия експертен опит в ЕС в такъв мащаб ще бъде от полза ежегодно за хиляди пациенти със заболявания, изискващи особена концентрация на високоспециализирано здравно обслужване в области на медицината, в които експертният опит е рядкост.

В реч пред лекари, пациенти и представители на медиите в университетската болница в Льовен европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви:

"Днес, на Европейския ден за борба с редките болести, ми е особено приятно да обявя старта на европейските референтни мрежи. Като лекар твърде често съм бил свидетел на трагични истории на живеещи в неведение пациенти с редки или сложни заболявания, понякога без точна диагноза и съответно лечение. Виждал съм как колегите ми изпитват трудности да помогнат, тъй като им липсва информация и възможности да се свържат с  други специалисти. Чрез тези мрежи ще бъдат свързани значителните знания и опит, които в момента са разпръснати в страните от ЕС. По този начин инициативата ще се превърне в осезаем пример за добавената стойност на сътрудничеството на равнище ЕС. Напълно съм убеден, че европейските референтни мрежи могат да облекчат живота на пациентите с редки болести и да проправят пътя към животоспасяващи и променящи живота им открития."

#Европейска комисия #редки заболявания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"