Станишев: Не ни е страх от ГЕРБ!

A A+ A++ A

Кандидатът на левицата за президент Ивайло Калфин има всички шансове да се пребори с Росен Плевнелиев на втория тур, според лидера на БСП Сергей Станишев.

„Идва новият ден, часът е полунощ! Това предстои и на България“, заяви Станишев на пресконференция на социалистите в изборната вечер.

На изборите в неделя кандидатът на левицата Калфин спечели около 28% от гласовете, подадени в първия тур на президентските избори срещу 41% за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

„Въпреки купения вот има кой да се противопостави на ГЕРБ. Това са свободните граждани на България, които имат съвест, не се притесняват от заплахи, не се поддават на купуване и пропаганда. Тези хора ще стават все повече“, каза лидерът на социалистите, като наблегна, че иска да успокои „плама“ на партия ГЕРБ и лидера й, премиера Бойко Борисов.

Станишев подчерта, че 60% от избирателите не са подкрепили кандидата на ГЕРБ за президент и че изборите за кмет в над 200 от 264 общини в страната все още не са приключили.

„Иронично е, че двама бивши министри от тройната коалиция – г-н Калфин и г-жа Кунева, взеха повече гласове от двама министри от настоящото правителство – г-н Плевнелиев и г-жа Попова“, изтъкна председателят на БСП, като освен това отбеляза и че ГЕРБ е получила с 250 000 гласа по-малко, отколкото на парламентарните избори през 2009 г., докато резултатът на БСП е с над 200 000 гласа повече по оценки на социалистите.

Станишев е убеден, че разликата от 13–14% между Калфин и Плевнелиев е „напълно преодолима на втория тур на президентските избори.

„Сценарият на ГЕРБ не сработи колкото и да се хвалят и самонапомпват. Разликата ще се стесни и е преодолима. Имаме две ясни алтернативи. Тази на ГЕРБ е на едноличен режим, в който парл се превърна в гумен печат, а президентството ще бъде подчинено на министър председателя“, каза социалистът.

Станишев наблегна на готовността на БСП да не се страхува от „репресии“ и да влезе в „битката за България“ на втория тур след седмица в името на правото на българите да са „свободни европейски граждани“.

„Бяха създадени максимално трудни условия за гласуване. Положението е безкрайно тревожно. Управляващата партия води кампанията с целия ресурс на държавата от 2 години. Имаше прогнози, че БСП умира. Но има млади хора, които имаха смелостта да заявят: Ние сме кандидати на БСП, не ни е страх от ГЕРБ“, каза още лидерът на БСП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »