Еколози: Да развиват спа туризма, да не „натискат“ ските

Еколози: Да развиват спа туризма, да не „натискат“ ските
Тома Белев от организация „Зелени Балкани“. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Природозащитниците смятат, че в България изкуствено се набляга на развитието на ски туризма, който е само два месеца в годината, а не се прави същото за спа туризма, който е целогодишен.

Организациите от Коалиция „За да остане природа в България“ работят по законодателството, свързано с опазването на природата, още от приемането на първия закон за околната среда от Великото народно събрание, заяви Тома Белев от „Зелени Балкани“.

„Голяма част от текстовете в природозащитното законодателство са наши. Не бягаме от тази функция“, каза Белев във вторник по bTV.

Коментарът на еколога беше в отговор на думите на Филип Цанов от Сдружение „Природата за хората и регионите“, който каза, че не е работа на природозащитниците или заинтересованите от новия Закон за горите да пишат законодателството.

По думите на Белев текстът, който действа в момента, „уж е справедлив“.

Той отхвърли аргументите, че досегашният закон спъвал развитието на туризма. По думите му таксите за строеж в курортите не били високи. Правото за строеж върху 1000 кв. метра държавна земя в Боровец или Пампорово е 25 хил. лева, за Витоша – 10 хиляди.

Според екоактивиста туризмът не се спъва със защитата на горските територии.

„Много съм учуден – има региони с минерални води, които не наблягат на развитието на спа туризма, а натискат за ски туризма, който не е 365 дни в годината, а два месеца“, посочи той.

По думите на Белев природозащитниците не искат да остане старият режим, а по-добър.

„Предложихме го още 2011 г., когато се прие законът, но тогава не ни чуха. Вчера се разбрахме върху основния принцип – горите не трябва да намаляват и държавната собственост не трябва да намалява в тях“, уточни той.

Тома Белев коментира един от аргументите на правителството, че по данни на „Евростат“ от много години насам се увеличава горският фонд, като посочи, че данните, с които разполага европейската статистическа служба, са й предоставени именно от София.

По думите му ставало въпрос за новоустроени гори, т.е. съществуващи гори, които държавата сега описва и включва. Според Белев реално площите не са се увеличили.

„Това са горите в земеделските земи, които сега със закона влязоха в горските територии“, подчерта природозащитникът.

#България #ски #спа #туризъм #За да остане природа в България #Зелени Балкани #Тома Белев #Филип Цанов #Природата за хората и регионите #Закон за горите #Боровец #Пампорово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"