Шотландия се готви за втори референдум заради Брекзит-а на Мей

Шотландия се готви за втори референдум заради Брекзит-а на Мей
Източник: The Bulgarian Times
A A+ A++ A

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви от страниците на в. „Таймс”, че твърдата политика на британската министър-председателка Тереза Мей може да доведе до нов референдум за независимост на региона, предаде Дарик.

„Ако референдумът за независимост се състои, това ще се случи не заради лоша умисъл на правителството на Шотландия, а заради пълната непреклонност на правителството на Великобритания. Британското правителство още може да промени курса си, но остава малко време”, пише Стърджън в статия, поместена в лондонския всекидневник.

Миналата седмица шотландското правителство съобщи, че обмисля възможността да организира втори референдум за независимост през 2018 г. Преди това Стърджън се обяви за референдум и запазване на членството на Шотландия в ЕС.

В Лондон са на мнение, че провеждането на втори референдум в Шотландия е невъзможно. На 22 юни 2016, за разлика от Великобритания като цяло, Шотландия подкрепи оставането в състава на ЕС. През 2014 на референдум Шотландия гласува за оставане в състава на Обединеното кралство, но според ръководството на управляващата Шотландска национална партия, положението коренно се е променило след гласуването за Брекзит.

#Брекзит #ЕС #Шотландия #Никола Стърджън #Тереза Мей #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"